El president i el vicepresident del Consell d’Informatius de TVE, Alejandro Caballero i Xabier Fortes, van portar aquest dimarts al Parlament Europeu la seva denúncia de “manipulació progovernamental” dels serveis informatius de la cadena i la seva defensa d’una televisió pública “plural, independent, pública i al servei de la ciutadania”.

Caballero i Fortes es van reunir amb diversos eurodiputats i el comitè de llibertats públiques per exposar la situació que travessa RTVE i lliurar un document on es posen recents exemples del que consideren “males pràctiques que il·lustren la manipulació informativa”.

Com ja va passar al Congrés dels Diputats, el grup del Partit Popular és l’únic que no va voler rebre els representants del Consell d’Informatius. Segons va denunciar l’organisme, la direcció els serveis informatius de TVE també va prohibir al corresponsal de la cadena a Brussel·les cobrir l’acte.

En el document presentat (aprovat per deu vots a favor, un en contra i dues abstencions), l’òrgan escollit pels professionals de TVE assegura que les normes deontològiques dels serveis informatius establertes en el seu Estatut d’Informació, el Manual d’Estil i les Normes Bàsiques de Programació “són habitualment incomplertes pel que fa a imparcialitat, pluralitat, veracitat i objectivitat, convertint-se per contra en un instrument de propaganda al servei de Govern”.

A banda de denunciar la manipulació informativa dels informatius, el CdI també critica la “desproporció de tertulians escollits a favor sempre de les tesis progovernamentals” en els programes d’anàlisi d’actualitat política.

‘Ocupació’ de llocs clau amb personal extern

Per al Consell d’Informatius de TVE, l’origen de la situació està en el canvi normatiu introduït via decret l’abril de 2012 que fa possible l’elecció del president de RTVE per majoria absoluta del Congrés en lloc de dos terços, de manera que el partit que governa, en aquest cas el PP, pot imposar el seu candidat sense consens. En aquest sentit, reclama recuperar l’antic sistema, ja que considera que garanteix un “mínim de gestió democràtica”.

L’òrgan també denuncia l’actual model dels informatius de TVE, en què els “llocs claus” de la direcció i de l’edició d’informatius els ocupen persones contractades que “procedeixen en la seva immensa majoria de mitjans marcats per un biaix ideològic molt determinat, clarament alineats amb la defensa a ultrança de tesis governamentals”, mentre que en l’etapa 2006-2012 aquests càrrecs els desenvolupaven “habitualment” treballadors fixos formats a RTVE.

El Consell d’Informatius explica en el document que “l’últim procés d’ocupació” dels serveis informatius és el de l’anomenada redacció paral·lela, pel qual s’han contractat redactors de mitjans privats que han passat a encarregar-se de les informacions “més sensibles i polèmiques, aquelles que d’alguna forma marquen l’agenda informativa”. 

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram