El Tribunal Suprem considera que la retallada salarial del 5% acordada per pels treballadors i la direcció de Catalunya Ràdio només s’hauria d’haver aplicat entre maig de 2011 i desembre de 2012. D’aquesta manera, l’empresa ha de tornar a la plantilla els diners descomptats des de la nòmina de gener de 2013 fins a l’actualitat sota el concepte de RAV (Reducció de l’Acord de Viabilitat).

La Sala del Social del TS estima parcialment el recurs interposat pel comitè d’empresa contra una sentència en sentit contrari de l’Audiència Nacional de juliol de 2013. Els representants dels treballadors TV3 també van portar als tribunals la retallada del 5%, però per una altra via, i actualment el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya estava a l’espera de la resolució respecte la ràdio del Suprem, que crea jurisprudència.

La sentència del TS troba il·lícit que se seguís aplicant la retallada als treballadors de Catalunya Ràdio a partir del gener de 2013 i estableix el seu dret a recuperar el poder adquisitiu perdut aquests anys. Les condicions s’hauran d’acordar en una comissió paritària. La sentència també afecta els treballadors que han anat sortint de l’empresa des d’aquella data. Segons explica el Col·lectiu Ronda, que representa la plantilla, l’empresa haurà de tornar uns 750.000 euros anuals, als quals hauria de sumar un 10% d’interessos, segons estableix l’Estatut dels Treballadors.

En la sentència, el Tribunal Suprem no dóna la raó als treballadors en altres punts, com en la demanda perquè la reducció del 5% absorbís i compensés les reduccions acordades imposades el 2012 i el 2013, i que es declarés il·lícita la denúncia del darrer conveni col·lectiu per part de l’empresa.

L’origen

El 2011, el consell de govern de la CCMA va aprovar un conjunt de mesures per iniciar el procés de conversió en una única societat de mitjans, entre les quals hi havia la reducció del 5% dels salaris per equiparar-se a la resta de treballadors públics, una rebaixa que no es podia dur a terme sense l’aprovació de les plantilles. En el procés negociador van planar els acomiadaments en cas de rebuig.

Finalment, els treballadors de TV3, en primera votació, i els de Catalunya Ràdio, en segona, van acceptar el pla d’ajust, el qual comportava una reducció salarial entre maig de 2011 i desembre de 2012 i el manteniment de plantilla. Posteriorment, la retallada s’ha continuat aplicant, ja que la CCMA va interpretar l’acord com de vigència indeterminada, fet que no va impedir executar l’estiu de 2013 un Procés d’Acomiadament Col·lectiu. 

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram