La mà de Jesús Rodríguez al sortir de l’Hospital Clínic. Diversos periodistes i reporters gràfics que cobrien les protestes al barri de Gràcia pel desallotjament del Banc Expropiat han estat agredits mentre realitzaven la seva feina, tant per Mossos d’Esquadra com per manifestants, una situació que ja es va fent habitual quan hi ha aldarulls d’aquesta magnitud.

Aquest dijous a la nit, un equip de Televisió de Catalunya va ser atacat per un transeünt mentre feia una connexió en directe per al programa Més 3/24 per transmetre la cassolada de protesta que s’hi realitzava, trencant el visor i el micròfon de la càmera.

La nit anterior, dimecres, mitja dotzena de periodistes de la Directa, Fotomovimiento i La Vanguardia van ser agredits pels Mossos d’Esquadra quan cobrien els aldarulls.

El cas més greu va ser el de Jesús Rodríguez, de la Directa, amb una forta contusió a la cama i un dit trencat per sengles cops de porra. Segons denuncia, l’agressió va ser intencionada: “L’agent de la Brigada Mòbil que m’ha agredit ho ha fet després de veure que era periodista i després de veure que era jo concretament”, assegurava Rodríguez aquest dijous a El matí de Catalunya Ràdio.

El Grup de Periodistes Ramon Barnils ha condemnat “qualsevol acte de violència” cap a professionals de la informació, ja sigui per la força com amb amenaces, coaccions i intimidacions.

“Els atacs, tant per part d’alguns manifestants com de Mossos, contra els periodistes són una amenaça a la llibertat d’informació, un dret bàsic i imprescindible en tot sistema democràtic”, denuncia el GPRB. “No ens cansem de repetir que els periodistes són els missatgers i no haurien de ser l’objectiu. Aquests episodis són especialment preocupants quan hi ha la policia implicada, que es qui ha de preservar drets com el de la informació”, afegeix en un comunicat.

El Grup Barnils anima els periodistes agredits a denunciar els fets davant les autoritats i reclama a aquestes que investiguin els fets i depurin responsabilitats.

El Consell de l’Audiovisual de Catalunya també ha condemnat les agressions als periodistes que cobreixen els disturbis de Gràcia. El CAC mostra la seva solidaritat amb els informadors que estaven fent la seva feina i lamenta que “actituds agressives i violentes com aquestes interfereixin en el dret a la informació de la ciutadania”.

Per la seva part, el Grup de Periodistes Pi i Margall considera “inacceptable” que els professionals de la informació pateixin agressions, insults o desqualificacions com els dels darrers dies a Gràcia mentre desenvolupaven la seva feina, i també se solidaritza amb els agredits.

Finalment, el Col·legi de Periodistes de Catalunya lamenta i condemna els “reiterats episodis d’agressió” contra professionals que s’han produït aquests últims dies. L’entitat considera “intolerable” qualsevol amenaça, coacció o agressió contra el col·lectiu dels periodistes en el seu exercici professional, “vinguin d’on vinguin”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram