De nou hi ha hagut desacord en el Ple del Consell de l’Audiovisual de Catalunya, ara per l’especial informatiu de Televisió de Catalunya sobre l’acord de la data i les preguntes de la consulta del proper 9 de novembre. El CAC ha acordat la constatació de la presència de pluralisme i d’honestedat informativa en l’espai, desestimant una queixa que assegurava el contrari.

Amb tot, l’acord del ple es va aprovar gràcies al vot de qualitat del president del CAC, ja que s’havia produït un empat a tres entre els vots favorables dels consellers proposats per CiU (Roger Loppacher, Josep Pont i Yvonne Griley) i els vots contraris de les del PSC (Carme Figueras i Elisenda Malaret) i el del PP (Daniel Sirera).

D’aquesta manera, es repetia l’escena produïda arran de l’autorització de lloguer de llicències d’El Punt Avui TV a Canal Català; l’informe sobre l’equiparació a 13tv i Intereconomía dels plantejaments en favor de la independència amb règims totalitaris, i un altre sobre l’Info K de la Via Catalana. L’aprovació es va produir el 7 de juliol, abans del canvi de consellers.

Només un però

L’especial informatiu es va emetre el 12 de desembre simultàniament a TV3 i el 3/24 el mateix dia que CiU, ERC, ICV-EUiA i CUP van acordar la data i les preguntes per a la consulta sobiranista. Al gener, el Consell va rebre una queixa on s’assegurava que al programa hi havia “falta de pluralisme polític” i “falta d’honestedat informativa” per la presència “mínima” de veus discordants. A més, també assenyalava que el muntatge i l’estètica de l’espai van presentar “un biaix molt clar en favor de la consulta, el dret a decidir i la independència, i criticava que, durant el segon debat del programa, la presentadora, Ariadna Oltra, trigués gairebé sis minuts en donar la paraula als portaveus dels tres grups parlamentaris que no van participar en l’acord, PSC, PP i Ciutadans.

El ple del CAC desestima totes les queixes i només admet que el fragment final del programa s’hibrida amb tècniques que “no semblen del tot pròpies del llenguatge informatiu en el conjunt” de l’especial, que va durar unes dues hores.

L’acord del Consell de l’Audiovisual conclou que, en formats diferents (inserts, entrevistes i debats), el programa va donar veu a persones d’institucions, forces polítiques i sensibilitats diferents respecte la convocatòria de la consulta.

A més, assenyala que les imatges d’il·lustració que apareixien a les pantalles posteriors als actors van ser de contingut divers (imatges d’actors polítics, de persones en manifestacions, de banderes, etc.), i que la presència en aquestes imatges de símbols explícits (o a alguna de les seves manifestacions) favorables a la independència van ser una minoria en els debats (amb participants de sensibilitats diferents) i una majoria en l’entrevista a les presidentes de l’Assemblea Nacional Catalana i d’Òmnium Cultural.
Pel que fa a les intervencions de la conductora, Ariadna Oltra, de l’informe d’anàlisi del Consell conclou que no s’hi aprecia cap posicionament polític.

Finalment, pel que fa als dos vídeos que es van introduir al llarg del programa, el CAC assenyala que es van nodrir d’imatges pròpies de fets polítics i socials que, en el relat del programa, s’entenen relacionats amb el principi d’acord per a la convocatòria de la consulta.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram