Sílvia Domènech, Joan Maria Morros i Xavier Febrés durant la presentació [foto: Col·legi de Periodistes].

El Col·legi de Periodistes de Catalunya ha impulsat la Memòria Oral del Periodisme Català, un fons documental gràfic que il·lustra l’ofici a través de deu entrevistes amb professionals de la informació. El projecte compta amb la col·laboració de l’Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona.

El fons aborda els esdeveniments polítics, socials i culturals del període 1966-1986 mitjançant el testimoni d’Amparo Moreno Sardà, Joan Anton Benach, Antoni Ribas Beltran, Pere Oriol Costa, Josep Maria Cadena, Josep Martí Gómez, Maria Eugènia Ibáñez, Rafael Pradas Camps, Rosa Mora Pous i Teresa Rubio Rovira. Cada entrevista, d’aproximadament una hora, ofereix una anàlisi en primera persona dels esdeveniments que van configurar dues dècades “caracteritzades per una forta cooperació entre companys”, explica el Col·legi.

Els tràilers de les entrevistes estan disponibles al canal de YouTube de l’entitat, mentre que les versions completes i inèdites es podran consultar prèvia sol·licitud al Centre de Documentació Montserrat Roig, enviant un correu a [email protected].

Voluntat de continuïtat

La Memòria Oral del Periodisme Català es va presentar dimarts a la seu del Col·legi de Periodistes a Barcelona. En l’acte, el degà Joan Maria Morros va remarcar la voluntat de la junta de preservar i difondre la memòria de l’ofici com un gest de gratitud i reconeixement a la dedicació i sacrifici en la defensa de la llibertat de premsa.

Per la seva part, la directora de l’Arxiu Històric de Barcelona, Sílvia Domènech, va agrair la iniciativa i va apostar per la seva continuïtat. “Buscarem la manera i els fons per poder continuar aquest projecte perquè la ciutadania sàpiga que va passar”, va afirmar.

El periodista col·legiat i autor de les entrevistes, Xavier Febrés, també va coincidir en la importància de salvaguardar i recollir els seus testimonis. “La professió ha canviat molt, però aquest Col·legi continua sent un lloc de trobada tant per periodistes joves com per veterans. Tots tenim el nostre espai, i gràcies a aquest projecte els més joves podran trobar aquí un referent sobre com es va gestar el periodisme”.

El projecte s’emmarca dins del pla estratègic del Centre de Documentació Montserrat Roig, que té com a objectiu la promoció i conservació del patrimoni documental periodístic de Catalunya.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram