A Palestinian Woman Embraces the Body of Her Niece, del fotògraf palestí Mohammed Salem, de Reuters, ha guanyat el World Press Photo de l’Any. La imatge mostra Inas Abu Maamar, de 36 anys, sostenint el cos sense vida de la seva neboda Saly, de cinc anys, assassinada amb la mare i la germana quan es trobaven a casa, a Khan Yunis (Gaza), per l’impacte d’un míssil de l’Exèrcit d’Israel.

El jurat ha destacat la “cura i respecte” emprats a l’hora de compondre la imatge, oferint al mateix temps una “llambregada metafòrica i literal sobre una pèrdua inimaginable”. El veredicte destaca que la fotografia té “múltiples capes” i “fa una declaració sobre la futilitat de totes les guerres”.

El 2010, Mohammed Salem ja va ser guardonat en aquest concurs per una altra imatge sobre el conflicte entre Israel i Palestina, motiu pel qual el jurat subratlla la “contínua lluita pel reconeixement d’una qüestió tan urgent”.

Per la seva part, Valim-babena, de la fotògrafa sud-africana Lee-Ann Olwage per a GEO, ha guanyat el World Press Photo al Reportatge Gràfic de l’Any. El treball mostra les cures d’una filla al seu pare amb demència a Madagascar. El reportatge forma part d’un projecte a llarg termini de l’autora sobre aquest tema, i que l’any passat ja va rebre un World Press Photo regional en fotografies individuals.

The Two Walls, del fotògraf veneçolà Alejandro Cegarra per a The New York Times / Bloomberg, ha estat distingit amb el World Press Photo al Projecte a Llarg Termini. El treball aborda l’enduriment de les polítiques migratòries de Mèxic i el control fronterer.

Finalment, War is Personal, de la fotògrafa ucraïnesa Julia Kochetova, s’ha endut el premi World Press Photo al Format Obert. Es tracta d’un projecte web que inclou fotoperiodisme documental, poesia, il·lustració i música per mostrar la guerra d’Ucraïna des d’una perspectiva quotidiana.

Els quatre guanyadors globals del World Press Photo han estat designats entre els 24 guanyadors regionals anunciats prèviament. Enguany, al concurs han participat més de 61.000 fotografies de 3.851 autors de 130 països.

Els treballs guardonats en el World Press Photo s’exposaran per 20a vegada a Barcelona de la mà de la Fundació Phographic Social Vision, del 8 de novembre al 15 de desembre al CCCB.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram