Una desena d’organitzacions i entitats del periodisme han instat el Govern espanyol a “actuar immediatament” per aconseguir l’alliberament del periodista Pablo González, empresonat a Polònia des de fa més de 28 mesos.

En una carta enviada al ministre d’Afers Exteriors, Unió Europea i Cooperació, José Manuel Albares, extensiva al president Pedro Sánchez, exigeixen que s’iniciïn les gestions diplomàtiques i polítiques pertinents amb Polònia per aconseguir “l’alliberament immediat d’un periodista que pateix en sòl europeu una falla democràtica, una detenció inadmissible des del punt de vista del Dret i la llibertat de premsa”.

És a dir, en la missiva reclamen fer tot el possible “menys permetre” que González sigui “la víctima involuntària del complicat, bel·licós i convuls escenari internacional”.

A més, sol·liciten poder mantenir “amb urgència” una reunió amb Sánchez o el ministre per exposar la visió que tenen de la “intolerable situació” que està patint el periodista, així com les mesures que al seu parer haurien d’adoptar les autoritats espanyoles.

“Som milers i milers els periodistes que exigim respecte pel nostre treball, garanties perquè la nostra necessària tasca en la societat, informar-explicar la veritat, amb tots els seus matisos i des de la pluralitat de fonts, no sigui titllada impunement d’‘espionatge’”, reblen.

Signen la carta les agrupacions de periodistes de CCOO i UGT, l’Associació #FreePabloGonzález, l’Associació Basca de Periodistes, el Col·legi Basc de Periodistes, la Federació d’Associacions de Periodistes d’Espanya, la Federació de Sindicats de Periodistes, la Federació Europea de Periodistes i la Federació Internacional de Periodistes, la Xarxa de Col·legis Professionals de Periodistes i Reporters Sense Fronteres.

En la missiva, entitats i organitzacions recorden que Pablo González porta més de dos anys i mig empresonat provisionalment a Polònia en un centre d’alta seguretat en règim d’incomunicació. A més, en aquest temps no s’han concretat els càrrecs contra ell, no ha estat imputat, ni s’ha presentat cap prova, i per tant tampoc hi ha prevista una data per al judici.

Doble identitat

Pablo González és periodista freelance especialitzat en la zona postsoviética, col·laborador de Público, Gara i laSexta. Va ser detingut el 28 de febrer de 2022 a Przemysl, prop de la frontera amb Ucraïna, quan es trobava cobrint l’èxode de refugiats els primers dies de la invasió russa. L’Agència de Seguretat Interna polonesa (ABW) el va acusar ser un agent de la intel·ligència militar de la Federació Russa (GRU) i d’espiar aprofitant la seva condició de periodista, cosa que ell sempre ha negat.

El periodista va néixer a Moscou el 1982 amb el nom de Pavel Rubtsov, de pare rus i mare basca. El 1991, quan els seus progenitors es van divorciar, es va mudar a Bilbao amb la mare. Al País Basc va ser inscrit al Registre Civil amb la traducció del nom i amb l’adopció dels cognoms del seu avi matern, González Yagüe, exiliat a la URSS el 1937 quan era un nen per la Guerra Civil. La doble identitat i nacionalitat del periodista va ser un dels arguments per acusar-lo d’espionatge.

Pablo González compleix dos anys en presó preventiva a Polònia sense càrrecs ni proves
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram