El Col·legi de Periodistes de Catalunya i el Consell de la Informació de Catalunya han qualificat de “bon punt de partida” les mesures presentades aquest dimecres pel president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, emmarcades en el Pla d’Acció per la Democràcia, “especialment” les que afecten l’ecosistema mediàtic.

“A falta de conèixer en detall les mesures i mecanismes que s’implementaran, recordem que els mitjans de comunicació han d’estar lliures d’intervencions governamentals i que ja existeixen mecanismes d’autoregulació, com el CIC, en línia amb el que marca la Llei europea”, puntualitzen en un comunicat conjunt. Amb tot, es posen a disposició de les institucions públiques per “participar, compartir informació i experiència per garantir la correcta aplicació d’aquestes mesures”.

El Col·legi i el Consell subratllen que en nombroses ocasions han reivindicat la necessitat de “decisions fermes en defensa d’un periodisme digne, honest i responsable, en contraposició a pràctiques que deterioren la qualitat democràtica”.

En el comunicat, recorden que amb anterioritat ja s’han pronunciat favorablement a un marc legal que garanteixi “la transparència i la responsabilitat dels mitjans”, així com la importància del Codi Deontològic per autoregular-se. En aquest sentit, reclamen que les subvencions públiques es concedeixin a mitjans que el compleixin, per tal d’evitar el finançament de pràctiques que vulneren l’ètica periodística com el clickbait o els discursos de polarització.

A més, CPC i CIC remarquen la importància del segell de qualitat del Consell de la Informació com a “mesura que garanteix el compliment de l’ètica periodística”. En aquest sentit, aposten perquè sigui obligatori disposar d’aquest segell per poder rebre subvencions públiques.

Sánchez proposa un paquet de mesures per a la transparència i la limitació del finançament públic dels mitjans
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram