Reporters Sense Fronteres ha rebut amb “satisfacció” les mesures anunciades pel president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, les quals, apunta, suposen el compliment del Reglament europeu de llibertat dels mitjans de comunicació aprovat el passat març.

En aquest sentit, recorda que alguns dels “eixos d’acció” de RSF són la transparència en la propietat i el finançament dels mitjans, la seva independència i pluralisme, la lluita contra la desinformació, la protecció del periodisme i del dret a la informació, i la traçabilitat de la informació per garantir la seva veracitat. Aspectes que l’ONG porta anys defensant davant les institucions de la Unió Europea.

En un comunicat, RSF assenyala que en la nova normativa comunitària es fa referència expressa a la “independència i sostenibilitat financera” dels mitjans públics, cosa que l’organització ha “trobat a faltar” en la compareixença de Pedro Sánchez, donada “la inestabilitat en què estan sumits els òrgans de govern de la corporació RTVE des de fa anys”.

Demana concreció en la reforma de la llei mordassa

Pel que fa a la reforma de l’anomenada llei mordassa, l’ONG reclama que es concreti el més aviat possible. En aquest sentit, insta el Govern espanyol a aclarir si pensa despenalitzar els delictes d’opinió (injúries a la corona, ofensa als sentiments religiosos, etc.) i quins són els articles de la normativa que es modificaran.

“Reporters Sense Fronteres porta temps denunciant l’amenaça que aquesta llei suposa per a les llibertats d’informació i d’expressió des de la seva aprovació, i lamenta que l’Executiu de coalició encara no hagi complert amb una de les promeses estrella del seu primer mandat”, assenyala.

L’organització indica que també queda per especificar com es reforçarà legalment la protecció del dret a l’honor, i en quina mesura afecta als professionals de la informació i els mitjans de comunicació.

A l’aguait

Reporters Sense Fronteres avisa que “vigilarà de prop” com es materialitzen les mesures que afecten els mitjans anunciades per Sánchez, per tal que “respectin en tot moment la llibertat de premsa dels periodistes i el dret a la informació de la ciutadania”. A més, també “estarà pendent” de com es distribueixen els 100 milions d’euros de fons europeus per a ajuts a la digitalització dels mitjans.

L’ONG espera que, per concretar les mesures anunciades, a més de comptar amb la resta de forces parlamentàries, l’Executiu espanyol inclogui en les converses totes les organitzacions en defensa del periodisme i la societat civil.

“RSF fa anys que defensa moltes de les mesures anunciades pel president del Govern, participant en els processos legislatius europeus que les han enllumenat, creant eines de lluita contra la desinformació i consolidant-se com l’organització en defensa de la democràcia a través del dret a la informació que és avui”, assenyala Edith Rodríguez Cachera, vicepresidenta de RSF a Espanya i membre del consell d’administració de RSF internacional.

“Tota transparència és poca i tota ingerència és molta. Donarem suport al Govern en l’aplicació de mesures que aportin llum sobre el nostre panorama mediàtic, però combatrem sempre qualsevol intent d’influir en la inviolable llibertat dels mitjans per decidir sobre els seus continguts”, adverteix.

Sánchez proposa un paquet de mesures per a la transparència i la limitació del finançament públic dels mitjans
Entra en vigor la llei europea que protegeix els mitjans i introdueix obligacions en matèria de transparència
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram