El Departament contra els abusos en l’audiovisual i les arts escèniques de Catalunya ha realitzat 21 acompanyaments a 17 víctimes, quatre testimonis i un agressor en els dos anys que porta en funcionament funcionament. Els abusos de poder, l’assetjament sexual, la violència masclista digital i les agressions sexuals són els tipus de violència exercits amb més freqüència en el sector.

“En el seu segon any de vida, el servei d’atenció mostra unes dades que ens fan ser optimistes, perquè evidencien una major rapidesa de detecció, i aquesta és la clau per a una prevenció en l’entorn on ha succeït la situació i per a una immediata reparació de la víctima. Aquest canvi en els ritmes ve acompanyat sens dubte per un canvi de paradigma on la víctima ja no és només la persona agredida, sinó que tota la societat se sent interpel·lada”, explica Judith Colell, presidenta de l’Acadèmia del Cinema Català.

El servei es va posar en marxa el maig de 2022 en el marc d’un pla d’actuació integral de l’Acadèmia contra les violències masclistes, amb el qual ofereix suport a les víctimes i elabora d’eines i metodologies de prevenció, detecció, abordatge i reparació.

Observatori de les violències masclistes

Fruit de la seva actuació, el servei es actua d’observatori de les violències masclistes, recopilant dades anonimitzades i tendències, i compartint-les anualment per tal de contribuir a la conscienciació social, les polítiques públiques i la millora del mateix servei. Així, les variables recollides permeten comptabilitzar qui realitza la consulta (víctima, testimoni o agressor), quina tipologia de violència es denuncia, quan ha tingut lloc l’agressió i què han decidit fer les víctimes.

L’Acadèmia subratlla que, en els 21 acompanyaments realitzats, s’ha garantit en tot el procés la confidencialitat i la preservació de la intimitat de les persones, així com la independència de l’entitat en la seva actuació.

Els acompanyaments han estat realitzats per la psicòloga Aina Troncoso i l’advocada penalista i criminòloga Carla Vall, que han proporcionat assessorament jurídic i psicològic i han derivat els casos que així ho han requerit a altres serveis, recursos i punts d’atenció existents. “Cada cop més les persones que ens contacten fan ús de l’assessorament jurídic i de l’acompanyament psicològic”, explica Troncoso, que confirma la utilitat del servei “perquè les persones usuàries puguin prendre decisions a nivell judicial i també perquè puguin accedir als serveis corresponents de la xarxa d’atenció”.

Durant el 2022, un 60% de les consultes procedien de testimonis propers als casos i no de les mateixes víctimes, un percentatge que es va reduir entre 2023 i l’inici del 2024. Les responsables del servei han detectat un progressiu augment de contactes directes per part de les mateixes víctimes.

Millora de la detecció de casos

Una altra tendència observada en aquests dos anys fa referència a la temporalitat dels fets: durant el 2022, el 60% de les consultes tenia a veure amb situacions presents o recents, mentre que un 40% era sobre situacions viscudes en el passat, constatant la necessitat de posar paraules a vivències que no havien pogut ser expressades o recollides anteriorment. Progressivament, aquests percentatges s’han invertit i la temporalitat dels fets s’ha escurçat, perquè les persones usuàries del servei s’han adreçat a les seves professionals per explicar situacions que acabaven de patir.

L’Acadèmia indica que aquesta tendència confirma que ha millorat la detecció dels casos i que el servei ha esdevingut, per a les víctimes i testimonis, un “canal de referència” on buscar resposta de manera directa o immediata a les situacions viscudes.

Pel que fa al tipus de violència atesa en aquests acompanyaments, es constata que el component sexual és present en un 70% dels casos recollits el 2022, un 40% el 2023 i un 50% en els primers mesos del 2024. Els abusos de poder, l’assetjament sexual, la violència masclista digital i les agressions sexuals, que sumen tres casos, són, per aquest ordre, les més freqüents. A més, el context laboral ha estat el més facilitador d’aquestes situacions, seguit del context educatiu i de contextos extra-laborals.

Durant 2023, quatre dels casos atesos van afirmar tenir intenció ferma d’interposar una denúncia després d’utilitzar l’assessorament jurídic del servei, o a través d’altres canals, i tres d’aquests casos han estat en seguiment també durant el procés de la denúncia. La xifra suposa un increment respecte al 2022, ja que només consta que una de les víctimes presentés una denúncia.

Es publica el 1r protocol per prevenir i abordar les violències masclistes i LGTBI-fòbiques en l’audiovisual
Neix un servei contra els abusos en el sector audiovisual i de les arts escèniques
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram