Joan Beumala (Vilafranca del Penedès, 1964) és el director general de SERCOM, la societat que gestiona RTV Vilafranca, la ràdio i televisió municipal de Vilafranca del Penedès. Llicenciat en Geografia i Història per la Universitat de Barcelona, compta amb un màster en Periodisme Esportiu per la Universitat Autònoma i d’un postgraduat en Història Econòmica per la UB. La seva llarga i dilatada trajectòria professional ha passat per diferents mitjans d’àmbit nacional i local de premsa escrita, ràdio i televisió (TV3, Catalunya Ràdio, El Punt Avui, Diari de Tarragona, SER Penedès). A Comunicació 21, Beumala veu amb bons ulls la nova OTT de La Xarxa per reforçar les televisions locals del país.

És director des de fa tres anys, sent l’escollit de 23 candidatures. Què el motiva a presentar-s’hi?
El repte és molt bonic, per això m’hi vaig presentar. M’empeny el fet que hi havia molta feina a fer. Així i tot, recordo la primera reunió amb l’equip, vaig notar un cert recel entre la meva gent. Els vaig donar tranquil·litat, els vaig dir que venia a passar-m’ho bé, i que entre tots estiguéssim orgullosos de la feina.

I quina va ser la reacció de l’equip?
L’equip va reaccionar bé, hi va haver bon feeling. A més, m’agradaria destacar que l’equip és la gràcia de tot plegat, diria que s’ho passen bé i no hi exigeixo més que el que m’exigeixo a mi mateix. Nosaltres tenim una manera de funcionar molt curiosa, la paraula equip té molt sentit.

Quina televisió es troba quan aterra a Vilafranca?
Em trobo una televisió en una dinàmica i una inèrcia que provocava que no hi hagués massa renovació, estava tot anquilosat. Aleshores, em vaig plantejar fer un canvi radical, i sobretot era important per tal de prestigiar la marca, vaig trobar l’autoestima de l’equip una mica baixa. No va ser fàcil, però tenia molt clar el projecte.

La seva estrena va ser un any abans de la pandèmia.
Així és, la pandèmia va ser molt estimulant per a nosaltres, i és que en proporció va haver-hi més notícies durant el confinament que en èpoques pretèrites. Aquell moment i aquella situació ens va reforçar moltíssim com a equip. Prova d’això és que va ser un salt qualitatiu molt important, l’equip es va empoderar moltíssim. Vam crear un vincle fort, perquè cada dia un de nosaltres fèiem una tasca diferent.

“La Xarxa+ ha de ser una via per potenciar la televisió de cada territori”

Quin projecte dibuixa?
El projecte es basa a fer coses nostres, explicades per la nostra gent, mirant al món des del Penedès. És a dir, potenciant els informatius (hem passat de fer un informatiu que només repetia notícies a fer-ne dos cada dia), s’havia de remodelar els grafismes, els platós. Es va canviar radicalment, així com el llenguatge.

Els informatius són el moll de l’os del projecte?
Volia fer informatius entretinguts, donant-hi vida. Hi havia la inèrcia de fer les notícies a partir de les rodes de premsa, i vaig voler canviar-ho. Els mitjans hem de ser caçadors de notícies, anant-les a buscar.

Després de tres anys, la fórmula ha quallat?
Sí, està funcionant. Recordo que, al cap d’uns mesos d’acceptar el càrrec de director, el conseller delegat de l’empresa em va convocar a una reunió, em va explicar que havia fet un seguiment de la meva proposta i em va felicitar. Ja érem un dels canals que menys programes teníem de La Xarxa i disposàvem de més continguts propis.

El Penedès té un distintiu rellevant comunicativament?
És una comarca que té una realitat molt concreta que potser no funcionaria en altres llocs, però la gent del Penedès, sobretot de l’Alt Penedès, té un ideari i un mapa que és “Penedès, Barcelona, Espanya, món”. Aquesta vinculació al territori no és tan present en altres llocs, i a la gent del Penedès li agrada veure coses d’aquí i ben explicades.

RTV Vilafranca compta amb una televisió i una ràdio. Com es compaginen entre elles?
Som un equip, però una cosa és la televisió i una altra la ràdio. Compartim informatius, i pel que fa a continguts són diferents. La ràdio és una producció específica i una programació força consolidada. Per qüestions de necessitat, em vaig haver d’abocar més a la tele, perquè necessitava una teràpia de xoc. I la ràdio no tant.

Un dels projectes compartits en la ràdio és comarcal.
Sí, compartim un magazín al matí que fem amb tres emissores més (Ràdio Sant Sadurní, Domenys Ràdio i Olèrdola Ràdio) i finançat per La Xarxa. A la tarda, fem un magazín amb convidats i entrevistes, i a la nit tenim programes específics. A banda, fem retransmissions d’esports cada cap de setmana.

S’acaba de posar en marxa La Xarxa+. Com veu aquesta iniciativa?
Molt interessant, és un projecte que s’havia de fer. La Xarxa havia d’apostar-hi clarament, perquè si no perdia pistonada. El territori hi té moltes expectatives. Comptem amb material suficient per fer continguts propis competitius. Des de RTV Vilafranca oferim dos continguts molt potents: castells i vi. La Xarxa+ ha de ser una via per potenciar la televisió de cada territori. Ara, les televisions locals competim en la mateixa autopista que TV3, però amb una gran diferència de pressupostos, i hem d’aconseguir que la gent es quedi amb nosaltres, és un repte molt potent.

Quins són els reptes que tenen a curt i mitjà termini?
Consolidar tot el que estem fent, que ja és molt. I estar oberts a fer noves produccions i nous programes. La meva cartera de projectes nous està plena, és un no parar. Sobretot, ens centrem a fer un tipus de producte qualitativament homologable i que la gent pensi “que n’és de ben parida, la meva tele”, i que s’hi enganxin.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram