Jordi Gibert (1990) és director anys de Ràdio 010, l’emissora municipal de Santa Maria d’Oló, que forma part de la cooperativa Ona Bages-Ona Moianès. Llicenciat en Història i Arqueologia, va cursar un màster en Gestió Cultural. Després de ser col·laborador de l’emissora, fa uns tres anys va prendre el relleu a Adrià Sala en la direcció, i forma part d’una plantilla que va reactivar Ràdio 010 a partir del 2014 en la seva segona etapa. A Comunicació 21, Gibert veu en els nous formats una oportunitat per evolucionar la ràdio tradicional.

Com s’integra la cooperativa de la qual formeu part?
És Ona Bages-Ona Moianès, amb set emissores, i ens hi vam sumar quan es va crear la ràdio. En aquesta cooperativa hi ha diferents ràdios de la comarca com nosaltres i les de Santpedor, Sallent, Sant Fruitós del Bages, i d’altres amb menys pes com Ràdio Avinyó, Ràdio Súria i Sant Vicenç de Castellet. També col·laborem, per proximitat, amb Ona Codinenca i Ràdio Castellterçol, i hi compartim continguts.

Com s’arriba a prendre la decisió d’engegar una cooperativa?
Ona Bages és una cooperativa que neix el 2015 amb l’objectiu, impulsat des de Ràdio Santpedor i Ràdio Sant Fruitós, perquè aquests municipis del voltant de Manresa puguin tenir un periodista professional que generi els continguts informatius d’aquestes emissores i que els ajuntaments hi apostin. Oló hi va entrar per aportar el seu granet de sorra de manera més modesta i tenir algun contingut informatiu.

Com està funcionant?
El projecte d’anar lligats a La Xarxa ens ha vingut donat per la voluntat de la cooperativa de crear continguts informatius de qualitat al territori, i ens hi hem sumat en la mesura que ens ha anat millor.

Com fas el pas de ser col·laborador a dirigir la ràdio?
El concepte de director el vam implementar arran de l’inici de la col·laboració amb La Xarxa, qui ens demanava que hi hagués una persona responsable. Primer va ser Adrià Sala i fa uns tres anys vaig agafar-li el relleu com a director de la ràdio, tenint en compte que som una entitat que decidim les coses de manera conjunta.

Establiu la figura arran de començar a col·laborar amb La Xarxa, quan va ser aquell moment?
El 2014, quan vam començar la segona etapa, ens vam afegir a La Xarxa, però era una col·laboració molt bàsica, per la qual rebíem una mica de material. No vam passar a l’annex 2 fins més endavant, quan vam començar amb un programa territorial, La central, ara fa tres anys, en col·laboració amb altres emissores de la Catalunya Central.

El balanç des que vau fer un pas endavant amb La Xarxa, quin és?
És molt positiu, perquè som una ràdio d’un poble d’un miler d’habitants, i crear continguts d’actualitat política i cobertura informativa seria molt difícil sense el suport de La Xarxa. A més, ens ajuda a tenir informatius i un programa d’actualitat de dues hores de durada en format de magazín que no ens havíem pensat fer quan vam reobrir la ràdio.

“Cobrir l’actualitat d’un poble petit és més complicat, perquè saben qui ets i has d’estar molt més al cas de tot”

Més enllà del programa estrella La central, què es pot escoltar en aquesta emissora?
Tenim una franja de tarda amb diferents programes de temàtiques com els esports i un altre d’actualitat local amb una mirada juvenil. També compartim programes els caps de setmana en col·laboració amb altres ràdios, així com entrevistes a gent del poble. A més de L’olonenc, un espai que és el primer que vam fer a la ràdio amb els col·laboradors i que s’emet els caps de setmana.

Compteu amb força programació pròpia, n’esteu satisfets?
Sí, però ens agradaria que n’hi hagués més, sempre intentem engrescar la gent del poble. Ara ens hem quedat els que hi estem molt implicats, i ens costa captar gent nova. Pel que fa als informatius, fem una hora cada matí dins el magazín i ho pengem al nostre web i al d’Ona Moianès, la cooperativa de la qual en formem part. També passem els butlletins de La Xarxa al migdia i a la tarda.

Com conviviu amb el format més digital?
En el cas de la part informativa, bé. Des del portal web ho anem impulsant i hi vinculem els pòdcasts. Ara bé, depèn del programa, cada col·laborador està més enganxat o menys a les xarxes, tot i que fem que tots els programes quedin penjats a iVox. En ocasions especials fem coses diferents, com un directe a Twitch per les darreres eleccions municipals.

Com va funcionar?
Bé, ens va servir per fer la retransmissió en directe, perquè va coincidir que estem de trasllat a unes noves instal·lacions. Personalment era tot nou, va ser engrescador i entretingut. Mai ho havíem fet fins aleshores.

Després d’aquesta experiència, us atrevireu a fer més Twitch?
Sí, en programes especials segur que repetirem, i crec que pot donar molt de joc en programes esportius. Però hem d’acabar d’adaptar-nos a l’estudi, volem instal·lar-hi més càmeres, i mirarem de fer-ho aquest estiu.

Esteu d’estrena de noves dependències.
Sí, som a l’antic centre recreatiu del poble, que l’ha reformat l’Ajuntament. Així complirem els requisits bàsics per fer ràdio, perquè l’altre era un pis adaptat que no estava ben insonoritzat, i s’ha notat molt, el canvi.

En quin moment diries que us trobeu com a ràdio?
Estem en un bon moment, consolidats. El projecte associatiu és una realitat. A més, la gent del poble s’ho creu i ens escolta, ens consulta i ens felicita. La gent està contenta de tenir aquest servei al poble.

És difícil fer ràdio en pobles petits? Com us ajuda la fórmula cooperativa?
Ens ajuda molt tenir companys que són més grans que nosaltres i que tenen més recursos, això ens ho ha facilitat tot. Cobrir l’actualitat d’un poble petit, però, és més complicat, perquè saben qui ets i has d’estar molt més al cas de tot.

De quina manera?
Si no dius segons què, venen a buscar-te a la porta de casa [riu]. Però hi ha un avantatge, i és que si hi ha algun problema tècnic, t’ho diuen directament i ho resols. A nosaltres, que fem temes comarcals, sempre és més fàcil anar al poble del costat, perquè no hi ha aquesta implicació directa amb el veí, i tenir la cooperativa t’ajuda a saber si estàs encarant bé una temàtica.

El 2024, Ràdio 010 complirà els seus primers 10 anys. Té la capacitat d’adaptar-se als nous formats?
Ara que ho dius, és cert, farem deu anys [riu]. Crec que tots els elements nous com el pòdcast o Twitch, al capdavall són ràdio, no deixa de ser ràdio portada a un altre mitjà, a un altre canal, però amb la mateixa essència.

Teniu reptes i novetats per al proper curs?
Volem potenciar més les xarxes socials, atrevir-nos a ser més participatius a Twitch, però dependrà de la voluntat dels col·laboradors i de quins ànims tinguin. Esperem que alguna novetat puguem explicar, segur.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram