El comitè d’empresa de Dalton Audiovisual per als serveis informatius d’IB3 s’ha pronunciat en contra de la possible continuïtat d’Andreu Manresa com a director general de l’Ens Públic de Radiotelevisió de les Illes Balears, ja que considera que el seu cicle està “esgotat”.

El 9 de desembre va fer sis anys que Manresa va ser nomenat director general, i per tant es va exhaurir el seu mandat. Mentre el Parlament decideix si el renova o el substitueix, el periodista continuarà en el càrrec en funcions.

“És hora de trobar una nova persona i un nou equip amb prou voluntat per solucionar el greu conflicte laboral en el qual ens trobem, per culpa de l’externalització del servei d’informatius”, assenyala el comitè. “L’equip dirigit per Manresa no ha fet absolutament res per intentar solucionar el problema, malgrat que el mateix director general va declarar en ser nomenat, l’any 2015, que la internalització era una de les seves prioritats. Aquell mateix any, els partits del Pacte de Progrés s’havien compromès a dur-la endavant”, afegeix al respecte.

Des d’aleshores, “no s’ha fet res”, a banda d’encarregar un estudi sobre la viabilitat de la internalització del qual encara no hi ha resultats. “Manresa s’ha escudat en que la internalització ‘és una decisió política’, la qual cosa és certa. Però ell ha renunciat als seus plans sense explicar-ne del tot els motius”, retreuen des del comitè.

El paper en el judici

Els representants de la plantilla d’informatius ofereixen una altra raó per demanar que no es reelegeixi Andreu Manresa. “Quan els treballadors, farts d’esperar que el Govern complís les seves promeses electorals, hem denunciat als tribunals el que considerem una il·legalitat, hem observat amb estupor com els directius d’IB3 han col·laborat activament en l’ocultació del sistema de treball normal a la radiotelevisió”, expliquen en un comunicat.

En aquest sentit, acusen Manresa i altres directius de l’ens de, durant el judici celebrat l’any passat, “seguir fidelment la línia de defensa fal·laç marcada per l’advocacia de la comunitat i l’empresa Liquid, segons la qual els informatius serien una mena de ‘coproducció’ entre la contracta de torn i l’ens públic, on els directius i editors d’IB3 no dirigirien la feina dels periodistes i només es limitarien a controlar, a una certa distància, la ‘línia editorial’”. (El passat juny el Jutjat va desestimar la demanda d’internalització.)

També coresponsabilitzen Andreu Manresa de l’adjudicació del contracte dels serveis informatius a Dalton Audiovisual, “la pitjor empresa que ha passat per l’ens en 16 anys d’història”. El comitè acusa el director general d’IB3 de “posar-se de perfil” davant d’algunes de les “greus” situacions provocades per Dalton.

Més llibertat periodística i diàleg

Amb tot, el comitè d’empresa també reconeix que, durant el seu mandat, Andreu Manresa i el seu equip han fomentat una “major llibertat periodística” que en etapes anteriors, afavorint una “certa millora” de la qualitat dels informatius juntament amb “l’esforç” de la plantilla.

L’òrgan també aprecia la “disposició al diàleg” de Manresa amb els representants dels treballadors, mantinguda al llarg del mandat. “Quan el comitè així ho ha reclamat, el director general s’ha encarregat de reclamar a Dalton (tal com li pertoca com a contractador) que corregís l’incompliment de condicions marcades en la licitació i altres aspectes relacionats amb la qualitat laboral”, expliquen els representants de la plantilla d’informatius.

“Considerem però que es tracta d’actuacions de mínims, totalment insuficients en el context en què ens trobem: abocats via l’externalització a dependre de la precarietat del sector privat audiovisual”, afegeixen al respecte.

Finalment, el comitè d’empresa dels informatius d’IB3 creu que mantenir en el càrrec durant més de sis anys el mateix equip directiu “no beneficia la renovació necessària per afrontar amb garanties el canvi de model que requereix de manera urgent l’Ens Públic de Radiotelevisió de les Illes Balears”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram