Toni Rotget (Pòrtol, Mallorca, 1961) és el presentador del programa Bon dia!, d’Ona Mediterrània. Una emissora que s’integra dins el segell Associació Ona Mediterrània del qual també formen part el digital dBalears i la revista L’Estel. Rotget va iniciar-se en el periodisme a través de la premsa forana de Mallorca. I des d’aleshores ha contribuït a enfortir la presència de la llengua catalana des d’Ona Mediterrània. A Comunicació 21, Rotget reivindica Ona Mediterrània com una alternativa real de ràdio en català a les Illes Balears.

Bon dia! és un magazín diari des d’una ràdio que segueix sumant adeptes.
Així és. S’emet de dilluns a divendres i de tres hores de durada (de 8 a 11 del matí). El Bon dia! es va dissenyar amb la idea de cobrir les tres hores de ràdio en directe en les quals ens permet informar, entretenir i acompanyar els oients. A més d’explicar les notícies, ho complementem amb l’anàlisi, entrevistes i reportatges sobre l’actualitat més propera.

I ho fan amb un repertori de veus molt variat.
La incorporació de periodistes, historiadors, sociòlegs, advocats, economistes, politòlegs, poetes, escriptors, sexòlogues, en les anàlisis de la franja horària de 8 a 9 ens ha permès sumar audiència i prestigi. Són els qui s’encarreguen de transformar la informació –recollida de l’actualitat o no– en temes de debat que ajudin els oients a veure les realitats des d’una altra perspectiva, amb la pluralitat d’opinions dels nostres tertulians.

El Bon dia! compta amb un seguit de col·laboradors ben coneguts a les Illes.
El Bon dia! no seria possible sense la col·laboració desinteressada de moltes persones que han entès la idea troncal de la nostra emissora: fer ràdio en la nostra llengua, transmetre i fer difusió de la nostra cultura amb l’objectiu d’assolir una normalització natural de l’ús de la llengua catalana. Així, hem sumat noves veus i amb seccions dins el programa com Miquel Seguí, Antònia Soler, Xisco Rotger, Daniel Quetglas, Sebastià Salom i Francesca Gelabert.

Ona Mediterrània té dues veus consolidades. A més de la seva, la de Pere Estelrich. Qui dels dos és el més mediàtic?
[Riu] En Pere! No hi ha color. Per això també participa a Bon dia! fent un seguit de recomanacions musicals. Estelrich és un dels grans comunicadors i referents culturals de les Illes Balears. I el seu programa El crepuscle encén estels, un dels que té més prestigi de la ràdio feta en català a les Illes.

“Ona Mediterrània manté la voluntat de servei públic i amb l’ambició de ser una emissora de ràdio en català, plural, centrada en Mallorca i oberta al món”

El gran repte d’Ona Mediterrània per aquesta temporada era superar els 20.000 oients. Poques setmanes abans de tancar el curs, s’ha aconseguit?
Sí, així és. Les últimes dades confirmen que sumem 22.000 oients i que, a poc a poc, anem consolidant una alternativa de ràdio que manté la voluntat de servei públic i amb l’ambició de ser una emissora de ràdio en català, plural, centrada en Mallorca i oberta al món. Prova d’això és que cada cop tenim més oients de fora de les Illes que els interessen els continguts que els oferim. Som ben conscients que el llistó dels 22.000 oients és alt per a una ràdio petita com la nostra i no podem decebre’ls. El que aspirem a Ona Mediterrània és a cobrir tot l’espectre democràtic d’opinió i ser una ràdio més lliure. I ho fem a través d’una triple aposta: cultura, llengua i país.

Aspiren a competir amb IB3 Ràdio?
[Riu] Això és impossible! Som una ràdio molt petita, amb recursos limitats tant econòmics com humans. Ara bé, posem en pràctica una manera de fer ràdio que és antiga, no hem inventat res. Ona Mediterrània s’està reivindicant com una alternativa a l’oferta tradicional de parla castellana de les emissores estatals.

Com veu el panorama de la premsa en català a les Illes?
És cert que històricament els mitjans estatals de parla castellana han tingut l’hegemonia en el còmput global de les Balears. Ara bé, l’essència del periodisme mallorquí el continuen liderant les capçaleres de la premsa forana de Mallorca. Tot i les dificultats que generen els canvis tecnològics i digitals, la premsa en català a les Illes continua resistint com ha fet sempre.

I Ona Mediterrània, com està fent la transició cap al món digital?
Més a poc a poc del que voldríem. Però és així pels recursos que disposem. Més enllà de ser en el món digital, la prioritat continua sent mantenir una proposta radiofònica que ja s’ha consolidat i que està obrint nous camins amb l’emissió a través del web d’Ona Mediterrània. Queda molt camí per recórrer.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram