L’Exèrcit israelià ha admès que hi ha “una alta probabilitat” que un soldat disparés “per error” el tret que va causar la mort de la periodista Shireen Abu Akleh d’Al Jazeera, el passat maig. Fins ara, Israel sempre ho havia negat, malgrat les investigacions periodístiques i un informe de l’ONU que així ho determinaven.

Amb tot, l’Exèrcit diu que no obrirà un procediment criminal, ja que entén que les tropes van actuar correctament mentre suposadament rebien trets de milicians palestins i la mort d’Abu Akleh va ser accidental. Una versió que es contradiu amb els testimonis dels fets, que neguen la presència de milicians palestins a la zona.

“El soldat no estava intentant apuntar a un periodista d’Al Jazeera o en general… Va identificar malament l’objectiu i li sap greu”, assenyalava dilluns un alt oficial militar durant una roda de premsa en què va presentar les conclusions de la investigació. “No hauria d’haver passat, no ho va fer deliberadament”, va afegir. Segons ell, l’autor del tret mortal, situat a uns 200 metres, no va veure la inscripció de ‘premsa’ de l’armilla antibales de la periodista.

Així doncs, amb aquest informe, Israel dona per tancat el tema. “No hi ha cap sospita d’un fet delictiu que justifiqui l’obertura d’una investigació penal”, indica la Fiscalia militar.

“Com calia esperar, Israel s’ha negat a assumir la responsabilitat per l’assassinat de la Shireen. La nostra família no està sorpresa per aquest resultat, ja que és obvi que els criminals de guerra israelians no investigaran els seus propis crims. No obstant això, seguim profundament dolguts, frustrats i decebuts”, assenyala la família de la periodista en un comunicat.