La crisi interna que travessa Le Monde ha provocat que la seva directora, Natalie Nougayrède, hagi dimitit del càrrec tot just 14 mesos després d’haver-hi accedit. En un comunicat fet públic al mitjà, Nougayrède assegura que plega perquè no té “els mitjans per garantir en tota plenitud i serenitat la direcció” del diari.

A més, explica que “la voluntat” d’alguns membres de Le Monde de “reduir dràsticament” els seus poders és “incompatible” amb el compliment de la seva missió i “conduiria a un debilitament profund i durador de la funció” de directora. “No puc estar d’acord amb el desdibuixament del lloc de director del diari amb el pretext de les circumstàncies”, afegeix.

Nougayrède també assegura que els “atacs directes i personals” contra la direcció i la seva feina l’impedeixen implementar el pla de transformació que havia presentat als accionistes i que necessita un “acord ampli” amb les redaccions, cosa que no estava lluny de produir-se.

La setmana passada van dimitir en bloc de les seves funcions set redactors en cap o adjunts dels onze que tenia el mitjà per la “manca de confiança i comunicació amb la direcció”. Dos dies després, Nougayrède va desposseir de les seves funcions dos directors adjunts molt criticats per part de la redacció. La concessió, però, no va ser suficient: dilluns a la nit es va reunir amb els principals accionistes del diari i va constatar que no ja tenia els mitjans per complir amb la seva missió, segons informa Le Figaro.

Natalie Nougayrède, que va accedir a la direcció amb el suport d’un 80% de la redacció, va entrar a Le Monde el 1996 i era la primera dona que dirigia el diari en els seus 70 anys d’història.