La Sala Tercera del Tribunal Suprem ha anul·lat la decisió de la Mesa del Congrés dels Diputats de retirar l’acreditació al periodista Segundo Sanz d’OK Diario durant un any per haver-se colat sense permís als despatxos de Pablo Iglesias i Irene Montero i enregistrar unes imatges que després va difondre el digital.

El Suprem, que ja havia suspès l’expulsió cautelarment, estima el recurs del periodista al considerar que s’ha sancionat una actuació no tipificada per la instrucció aplicada, que no diu res sobre l’ús de les imatges que es puguin obtenir en contravenció dels límits que estableix. Per això mateix, tampoc autoritza la retirada de l’acreditació a qui no és informador gràfic i no se li imputa haver fet unes fotografies al marge de les seves previsions, sinó haver-les publicat en una informació.

“La sanció no obeeix al fet que es considerés provat que el recurrent va prendre les imatges dels despatxos en qüestió, ni a que accedís a un lloc expressament prohibit als informadors gràfics, sinó al fet que utilitzés les fotografies a la informació que va publicar al respecte” , indica la Sala Tercera.

Per altra banda, els magistrats assenyalen que publicar fotografies dels despatxos de diputats no afecta la seva intimitat si no mostren cap aspecte de l’esfera personal, cosa que en aquest cas consideren que no passa. El Suprem també assenyala que la possible procedència irregular de les imatges no exclou que en l’exercici de la llibertat d’informació es facin públiques.