El 2018, el conjunt dels diaris digitals en català no va aconseguir repetir les bones audiències de l’any anterior, malgrat algunes excepcions.

En base a la mitjana mensual de les capçaleres amb més de 100.000 usuaris únics, respecte del 2017 només van aconseguir millorar els respectius resultats NacióDigital (líder indiscutible), ElNacional.cat, Racó Català, Regió 7, betevé (el mitjà que més creix), El 9 Nou i Diari Més, segons dades d’OJD Interactiva. La resta, de forma més o menys pronunciada, van perdre usuaris únics.

Cal recordar que, el 2017, es va viure una tardor informativament intensa i de grans audiències a causa del referèndum d’independència de l’1-O i dels esdeveniments relacionats. De fet, aquell octubre, els principals digitals van registrar uns rècords d’audiència que encara no han aconseguit superar. A més, la tardor de 2017 va arribar precedida d’un agost amb audiències atípicament altes pels atemptats de Barcelona i Cambrils.

Durant el 2018 la intensitat informativa es va mantenir alta, però en línies generals el consum per part de l’audiència va ser menys intensiu –malgrat que en conjunt va mantenir una bona dinàmica–, i les oscil·lacions mensuals van ser menys pronunciades en comparació amb l’any anterior.

Pel que fa a la classificació, d’un any a l’altre presenta algunes diferències. No en els dos primers llocs, que continuen en mans de NacióDigital i l’Ara, respectivament. Per darrere, VilaWeb se situa tercer superant Catalunya Diari. I elMón i RAC1.cat intercanvien posicions.

En el tram central les posicions es mantenen respecte del 2017, i en el terç final hi ha el gruix de variacions. betevé puja dos llocs; El 9 Nou quatre, i Diari Més n’avança tres. A la cua, Diari La Veu cau tres posicions, Tot Sant Cugat una i El Gerió Digital en retrocedeix tres.

 

*Rànquing elaborat amb dades d’OJD Interactiva dels diaris digitals en català amb més de 100.000 usuaris únics de mitjana mensual.

**En la classificació no s’inclouen les capçaleres sense dades de 2017 (com Tarragona Digital) o amb el 2018 incomplet (XCatalunya.cat), i que superen els 100.000 usuaris únics mensuals.

***La variació percentual de Segre.com s’ha calculat amb dades de juny a desembre de 2017, els únics mesos auditats d’aquell any.

 

Article publicat en el número de primavera 2019 de la revista Comunicació 21.