Margalida Solivellas Lladó (Selva, Mallorca, 1957) acaba de jubilar-se després de ser durant 36 anys la corresponsal de TV3 a les Illes Balears. Com a periodista es va iniciar de col·laboradora a Diario de Mallorca i va treballar a Radio Balear i TVE abans de fer el salt definitivament a Televisió de Catalunya. Durant més de tres dècades, Solivellas ha aportat un valor afegit des de les Illes. A Comunicació 21, repassa la seva carrera periodística amb el desig de guanyar temps per a ella mateixa, però sense perdre de vista l’ofici.

Com es va gestar la corresponsalia a les Balears?
Tot va anar molt de pressa. Aleshores només feia sis mesos que treballava a Televisió Espanyola. Un cop TV3 va aconseguir que l’emissió es veies a Mallorca, va obrir una convocatòria per crear una corresponsalia.

I s’hi va presentar.
Sí, amb una altra companya de TVE. I, quinze dies després, em van telefonar de TV3 que era l’escollida, i si volia fer-me càrrec de la corresponsalia. Em sentia molt a gust a TVE, però un realitzador em va animar a fer-ho, tot i que em va generar una mica de pànic, perquè havia de fer la feina tota sola.

Quan rep la proposta de TV3, el projecte feia tres anys que caminava. Vostè ha estat partícip de posar les bases del que avui és una corresponsalia?
Les bases les hem anat posant entre tots els companys i companyes. Als inicis tot es va improvisar una mica, ningú ho tenia gaire clar, però les circumstàncies van anar bé. I mira, ja han passat 36 anys!

Què recorda d’aquella TV3 primerenca?
Aleshores hi havia un equip de professionals molt il·lusionats que s’havia dedicat a fer una televisió diferent. Pensi que als anys 80 només hi havia una televisió: TVE. L’aparició de TV3 va ser un fet extraordinari.

Quina va ser inicialment la prioritat informativa que li va encomanar la direcció de TV3?
La informació relacionada amb el turisme té molta força, també perquè hi ha molts catalans que tenen una casa o estiuegen a les Balears. Les temàtiques de cultura i societat també han estat molt recollides durant aquests anys, però tot agafa més volada amb els casos de corrupció, des del cas Nóos o el Palma Arena. La informació política de les Illes va tenir molta presència durant l’època de Matas, va marcar molt l’agenda. Han estat els millors anys del periodisme a les Illes.

En canvi, la informació esportiva ha estat gairebé irrellevant.
Sí, i això que quan era adolescent vaig voler dedicar-me al periodisme esportiu, i curiosament amb el pas dels anys és el que menys m’ha agradat fer. Devien ser coses de l’adolescència…

“No hi ha dubtes que la delegació ha de continuar, des de la direcció de TV3 ho tenen clar”

La feina feta des de la corresponsalia a les Illes ha contribuït a enfortir la mirada d’una banda i l’altra del Mediterrani?
Les audiències, d’una banda i d’una altra, són diferents. A Catalunya ens veuen amb una mirada que sembla que a les Illes tot és mar i platja, que no tenim problemes, però sí que en tenim. Ha quedat clar que hi ha un interès molt viu, en els dos sentits, i també amb el País Valencià. Som un territori que ens uneixen moltes coses, i és bo que l’aposta continuï vigent.

TV3 ha de continuar apostant per disposar d’una delegació a les Illes Balears?
I tant, no hi ha dubtes que la delegació ha de continuar, des de la direcció de TV3 ho tenen clar. S’ha d’apostar per tenir una delegació amb un bon corresponsal de ràdio i un bon corresponsal de televisió a les Balears.

Pot anunciar-nos el nom del seu substitut o substituta?
[Riu] Tot i que m’han arribat molts noms, a mi oficialment no m’ho han dit. Desconec si la direcció ja té el nom definitiu.

Què recomanaria a la direcció de TV3 a l’hora d’escollir el seu relleu?
Que sigui una veu de les Illes, que defensi el territori i la llengua, i que lluiti, perquè aquí cada dia hi ha més informació i més possibilitats per donar una bona cobertura a TV3.

En tres dècades tindrà una munió d’anècdotes.
És la pregunta que em fa tothom ara que m’he jubilat, però no les tinc massa presents. Recordo una manifestació multitudinària a Palma que em va pujar l’adrenalina de la gentada que hi havia a l’hora de connectar amb el 3/24. Durant el procés també ens van pintar el cotxe de TV3 més d’una vegada, però hauré de refrescar millor la memòria.

“TVE Balears ha complert una funció rellevant, però amb els anys IB3 ha capitalitzat bona part de la informació”

Parlava d’una TV3 primerenca i il·lusionada als inicis. I actualment, com la veu?
Ara que marxo, deixo una TV3 molt gran, té un pressupost molt més elevat, compta amb una gran infraestructura tècnica i digital. Compta amb diversos canals temàtics, un portal web i perfils a les xarxes socials, res a veure a quan vaig entrar-hi.

I quin futur li veu?
Voldria que fos un futur bo, un gran futur. Ha de continuar existint sense dubtar, però no sé quins són els canvis que volen fer.

En els darrers anys s’han fet sinergies entre TV3, À Punt i IB3. Seria una bona aposta consolidar una programació conjunta de tres cadenes que tenen en comú la mateixa llengua?
Durant tots aquests anys he sentit parlar sobre acords i projectes cap a aquesta direcció, però dependrà de la voluntat política dels diferents governs. Es podrien intercanviar molts continguts, però soc del parer que cada mitjà ha de mantenir la seva pròpia marca, perquè cadascú fa una funció diferent i té els seus criteris.

Vostè ha treballat per a TV3 des de Palma sense perdre de vista TVE i IB3. Quin paper juguen en l’àmbit televisiu a les Balears?
Televisió Espanyola ha fet molt bona feina amb l’informatiu i ha complert una funció rellevant, però l’entrada d’IB3 va canviar l’escenari. Amb els anys, IB3 ha capitalitzat bona part de la informació.

“Tinc propostes sobre la taula, però necessito buidar la motxilla, posar-hi distància”

Té una mirada privilegiada de l’ecosistema comunicatiu balear. Més enllà de la televisió, com veu el periodisme?
El periodisme passa per una situació crítica, que pot millorar, perquè hi haurà canvis. Els mitjans estan malament, econòmicament parlant. Als periodistes els toca fer de tot, i les xarxes socials han acabat de castigar el periodisme.

Què vol dir?
Actualment, a les xarxes socials tothom està fent de periodista. Per al periodista de professió és molt complicat, has de lluitar contra piulades d’algú que no és periodista, però que ha aparegut com a notícia als mitjans. Té tants fronts oberts, avui en dia, el món del periodisme, que ja no sé com se’n pot sortir.

Un cop jubilada s’ho mirarà des de la barrera o continuarà activa?
Fa quinze dies que soc jubilada, però no m’he retirat. Sí que necessito buidar-me uns mesos, fins a Nadal. No vull fer absolutament res, només dedicar el temps a mi mateixa. Tinc propostes sobre la taula, però necessito buidar la motxilla, posar-hi distància. Després ja veurem.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram