La cadena de la Conferència Episcopal ha creat una comissió per al “seguiment i millora” dels seus continguts. “L’exigent panorama audiovisual requereix en l’actualitat un esforç constant de renovació i creativitat”, argumenta 13tv en un comunicat. La iniciativa, explica, respon al seu “afany permanent per oferir als espectadors una programació de qualitat”.

La comissió, que ja ha començat a treballar aquest desembre, està formada per José María Mas, president de 13tv; Alejandro Samanes, conseller i director general de la cadena; José Pablo López, director de 13tv; José Gabriel Vera, conseller de 13tv i director del secretariat de la Comissió Episcopal de Mitjans de Comunicació Social; José Luis Restán, director editorial de la Cope; Juan Pedro Ortuño, conseller de 13tv i delegat de mitjans de l’Arquebisbat de Madrid, i Isidro Catela, director de l’oficina d’informació de la Conferència Episcopal, que serà l’encarregat de dirigir els treballs de la comissió.

Continguts polèmics

La iniciativa arriba després que la cadena hagi estat més qüestionada que mai des de diversos àmbits. Fa un parell de mesos, e-Cristians van criticar alguns continguts que es caracteritzen pel “menyspreu, la crispació, la violència verbal i la manca de respecte”.

Per això, van instar la direcció de 13tv a “rectificar de manera immediata” i a “suprimir” de la seva graella els programes de debat i opinió “situats fora del marc precís que l’Evangeli, el Magisteri i la Tradició que l’Església estableix en ordre a la forma en què han de produir-se els judicis humans, el tracte a les persones, i la missió dels mitjans de comunicació catòlics”.

Posteriorment, un grup d’intel·lectuals laics cristians catalans va denunciar la “intoxicació mediàtica” de la cadena i va instar la Conferència Episcopal a forçar una revisió dels continguts d’alguns programes perquè “siguin coherents amb el testimoni veraç i efectiu de la fe”.

“La recerca de l’audiència valent-se de la confrontació, l’insult, la violència verbal, la paraula feridora i grollera, no es pot justificar en cap cas, i encara menys si es tracta d’una cadena que sosté en gran part la Conferència Episcopal Espanyola i que hauria de ser, per això mateix, exemple de pacificació, de diàleg i de recerca de la convivència harmònica entre tots els ciutadans”, afirmaven en una carta conjunta.

La setmana passada, un informe del Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC) concloïa que, arran de la Via Catalana, 13tv i Intereconomía van cometre una “infracció molt greu” de la Llei general audiovisual per equiparar els plantejaments en favor de la independència amb règims totalitaris.