El balanç anual de Reporters sense Fronteres indica que el 2016 han estat assassinats 74 periodistes de manera intencionada a causa de la seva professió o mentre l’exercien (dades de l’1 de gener al 10 de desembre). D’aquests, 57 eren periodistes professionals, 9 eren periodistes-ciutadans, i 8 col·laboradors de mitjans.

La xifra de 74 assassinats representa una reducció del 26,73% respecte els 101 comptabilitzats el 2015. Amb tot, RSF remarca que aquest descens “no és motiu d’alegria”, i l’atribueix a dos factors. Per una banda, perquè cada cop més periodistes marxen dels països que s’han tornat “massa perillosos”, i cita Síria, Iraq, Líbia, Iemen, Afganistan i Burundi. “Aquest exili massiu ha creat forats negres de la informació en els quals regna la impunitat”, lamenta l’organització.

De fet, dos terceres parts dels periodistes assassinats aquest any es trobaven en zones de conflicte, i en gairebé tots els casos eren informadors locals, ja que els mitjans cada cop dubten més a l’hora d’enviar reporters a llocs perillosos en altres països.

Per altra banda, RSF també atribueix el descens com a “resultat del terror imposat pels Depredadors de la llibertat de premsa, que tanquen arbitràriament mitjans de comunicació i imposen la censura entre els periodistes”, de manera que molts opten per autocensurar-se per por a ser assassinats. Com a exemple posa els casos de Mèxic –”el país ‘en pau’ més mortífer per als periodistes aquest any”–, i Sudan del Sud.

“La violència contra els periodistes s’exerceix, cada cop més, de manera deliberada”, assenyala Christophe Deloire, secretari general de Reporters sense Fronteres. “És evident que se’ls pren com a objectius i que són assassinats per ser periodistes. Aquesta alarmant situació mostra el patent fracàs de les iniciatives internacionals per protegir els periodistes i signa la sentència de mort de la informació independent a les zones on la censura i la propaganda –sobretot la de grups fonamentalistes a l’Orient Mitjà– s’imposen per tots els mitjans”, afegeix.

Deloire afirma que, perquè la legislació internacional s’apliqui, l’ONU ha de crear un mecanisme concret que faci complir les resolucions. “Amb l’arribada del nou secretari general de l’ONU, Antonio Guterres, és urgent que sigui nomenat un Representant especial per a la seguretat dels periodistes”, reclama.

A banda, segons l’avançament del balanç anual fet públic la setmana passada per RSF, hi ha 348 periodistes empresonats a tot el món, 52 segrestats, i un desaparegut.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram