La manca d’acord per designar el nou consell d’administració de Badalona Comunicació, empresa municipal que gestiona els mitjans públics de la ciutat, va fer que l’alcalde Xavier García Albiol s’adrecés al Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC) per demanar-ne la mediació i desencallar la situació.

Aquest dijous, l’ens va oferir la seva interlocució entre les parts en una resposta escrita on afegeix tres consideracions basades en la normativa audiovisual. Aquestes, però, no han agradat gens a Albiol, que ho ha trobat una intromissió i ha amenaçat fins i tot amb portar el Consell als tribunals.

“Disfunció” en el consell consultiu

Per començar, el CAC indica que ha trobat una “disfunció” en la composició del consell consultiu i assessor de Badalona Comunicació, el qual s’encarrega d’elaborar l’informe sobre la idoneïtat dels membres del consell d’administració.

Segons el CAC, no s’adequa al reglament municipal de la ciutat. A banda del president i dels representants dels grups municipals, hi ha d’haver set vocals: els de la Federació Empresarial, les associacions de veïns, CCOO i UGT hi són, però no així els tres representants del consell de la ciutat. Per això, el Consell de l’Audiovisual recomana que es nomeni els tres representants que falten, perquè puguin elaborar el corresponent informe.

Mèrits dels candidats

Aquest consell consultiu i assessor de Badalona Comunicació va emetre l’informe favorable als candidats proposats com a membres del consell d’administració, origen del problema, perquè no han pogut ser aprovats amb dos terços del ple municipal.

En aquest punt,el Consell de l’Audiovisual de Catalunya avisa que a l’expedient “només” hi ha una referència curricular breu de cada candidat, i “no se’n desprèn la justificació o la motivació” que empari el seu nomenament, tal com estableix tant la normativa audiovisual catalana com de Badalona. En aquest sentit, el CAC proposa que s’incorpori l’argumentari per tal de “permetre visibilitzar els mèrits i la capacitat” professional dels candidats al consell d’administració.

Excés de regidors

Finalment, el CAC convida a què es proposin de nou els membres al consell d’administració que no han aconseguit els dos terços dels vots. En aquest punt, convida a evitar que, les candidatures, ostentin “de forma majoritària” un càrrec electe o de lliure designació a l’Ajuntament de Badalona.

Cal recordar que, entre els set candidats al consell d’administració, hi ha el mateix alcalde García Albiol; la regidora de Govern, Maritxu Hervás (a més de dos càrrecs de confiança del PP); l’exalcalde i regidor del PSC, Jordi Serra; i l’alcaldable i regidor de CiU, Ferran Falcó. Per part d’ ICV-EUiA es va proposar el professor de periodisme a la UPF i president d’Òmnium Barcelonès Nord, Marcel Mauri.

Aquí, el CAC considera que “resulta convenient i necessari” que en la designació del consell d’administració de Badalona Comunicació es tinguin en compte preferentment persones “de mèrits professionals rellevants”.

Albiol indignat

“Per responsabilitat institucional parlaré com a alcalde, perquè si parlés com a Xavier García Albiol en diria alguna de molt grossa”, va reaccionar irat i “indignat” el batlle badaloní, qui va anunciar que presentarà un recurs davant del CAC i que, si no prospera, arribarà fins als tribunals.

“És un atemptat a la independència de l’administració local i un autèntic despropòsit que critiquin que hi ha polítics al consell administració, quan el CAC està format per persones que són o han estat polítics”, va etzibar, passant per alt que l’ens tan sols ha fet una sèrie de propostes, les quals estan fonamentades en la llei audiovisual.

Pel que fa a la designació dels membres del consell de ciutat, Albiol va subratllar que qui els havia de nomenar i qui els havia d’escollir va ser l’anterior govern municipal del socialista Jordi Serra, al qual va acusar d’incomplir els terminis. Per a l’alcalde popular, la situació actual de Badalona Comunicació li ha vingut heretada.

Retallada del 50%

Segons Xavier García Albiol, l’actual model de radiotelevisió pública no és viable, per la qual cosa va reiterar que retallarà el pressupost de Badalona Comunicació un 50%, de 2,6 a 1,3 milions d’euros, ja que l’Ajuntament no pot seguir pagant 200.000 euros mensuals. La seva intenció, però, és “garantir la viabilitat” dels mitjans públics badalonins, i no tancar-los “com ha fet el PSC i ICV-EUiA a l’Hospitalet”, va recordar. Però per aplicar la reducció pressupostària, diu, es necessita renovar el seu consell d’administració.

L’alcalde també va assegurar que la seva voluntat és la de mantenir el màxim nombre de llocs de treball. En aquest sentit, va dir que volia reunir-se amb la plantilla (formada per 66 treballadors) per arribar a un acord.