El fins fa poc director d’esports de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, Christian Garcia, va comparèixer divendres davant la comissió de control parlamentari arran de la polèmica per la ‘retallada’ del documental El cas Rosell. El periodista va exposar els motius d’unes modificacions respecte a la primera versió del treball que van acabar provocant la retirada de la signatura del seu director, Víctor Lavagnini, i la ràpida aparició d’acusacions de censura.

Garcia va explicar instructivament als diputats la cronologia dels fets i els procediments a l’hora de revisar el documental sobre el periple judicial de l’expresident del FC Barcelona, així com els debats interns sorgits. En la seva intervenció, va circumscriure les diferències a la disparitat de criteris professionals, tot defensant els sistemes de control de qualitat de TV3, que va qualificar de “molt fiables”.

Christian Garcia també va argumentar els motius de l’eliminació de dos fragments del documental pels quals finalment Lavagnini, amic de Sandro Rosell, va decidir no signar-lo.

Quant a la supressió de la menció a Imagina per haver format part de la fase inicial d’instrucció de la causa, va explicar que era una de les 13 línies d’investigació del cas, de manera que si sortia una també ho havien de fer les altres 12. A més, va defensar que aquest “no era l’encàrrec” que s’havia fet –mostrar la vivència de la presó preventiva durant 22 mesos i posterior absolució de l’expresident del Barça–, i que no els corresponia “ni jutjar la justícia espanyola ni tampoc rejutjar el Sr. Sandro Rosell”.

Pel que fa a l’eliminació de l’epíleg amb la veu en off de l’expresident del club blaugrana, ho va atribuir a una qüestió “purament estètica”, ja que “no estava ben resolt” perquè Rosell “no té la capacitat d’interpretació d’un actor”.

Christian Garcia va dir entendre que “cridi l’atenció” el fet que l’autor del documental no el volgués signar acollint-se a la clàusula de consciència. Una decisió que a ell li va “sorprendre”, ja que considerava que no n’hi havia per tant. En aquest sentit, va remarcar que el consell professional de TV3 va concloure que les modificacions s’havien fet amb criteris informatius i no variaven la tesi del documental, i per tant no es podia considerar censura.

“La paraula censura és molt cridanera i el fet que ell no signés encara més, i això multiplica per molt aquest altaveu. I aleshores aquí és quan es genera tot un seguit de comentaris, especulacions que no porten enlloc, i a més posen en dubte la feinada i la professionalitat dels nostres periodistes”, va manifestar Garcia.

Finalment, el periodista també va desvincular la seva dimissió com a director d’esports de la CCMA de la polèmica, i va recalcar que va ser per “motius exclusivament personals”, tal com li va manifestar en el seu dia a la vicepresidenta Núria Llorach.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram