Un miler de persones segons l’organització s’han concentrat aquest dilluns al vespre davant la biblioteca de Borriana, on el nou govern municipal de PP i Vox va vetar les revistes Camacuc, Cavall Fort, El Temps, Enderrock i Llengua Nacional. A més de manifestar-se contra la censura i els atacs a la llengua, en la concentració també s’ha reclamat la destitució del regidor de Cultura, Jesús Albiol, de Vox.

La protesta havia estat convocada per Plataforma per la Llengua País Valencià, a la qual s’han sumat diverses entitats com ara Acció Cultural del País Valencià, l’APPEC Editors de Revistes i Digitals, Escola Valenciana, el Sindicat de Treballadors de l’Ensenyament del País Valencià, l’Agrupació Borrianenca de Cultura o la Federació d’Organitzacions de la Llengua Catalana, a més d’alguns partits polítics.

El delegat de Plataforma per la Llengua al País Valencià, Antoni Royo, ha demanat “tornar a la normalitat, alterada pel regidor de Cultura de l’Ajuntament de Borriana”. En la seva intervenció, Royo ha remarcat que “l’única cosa comuna entre les revistes, que són infantils, d’història i d’actualitat, és que estan escrites en valencià”. El delegat de l’ONG ha afegit que “el valencià és oficial al País Valencià, junt amb el castellà, i això no depèn d’un regidor o d’un conseller, sinó de l’Estatut de tots els valencians”.

“Atac injustificable”

Plataforma per la Llengua considera que la decisió del govern municipal de PP i Vox a Borriana és un “atac injustificable” al valencià. En aquest sentit, recorda que les revistes censurades pel nou consistori s’adquirien des de l’any 2010, durant el govern del PP anterior al pacte de PSPV i Compromís.

En canvi, ara, el regidor de Vox de Borriana no només es va vantar de la decisió, sinó que el nou conseller de Cultura, l’extorero Vicente Barrera, “també l’aplaudeix”, retreu l’entitat.

Per a l’ONG del valencià, el PP i Vox només són “la punta de llança d’unes polítiques públiques estatals que són estructuralment discriminatòries amb els valencianoparlants”, i es remet a les dades: en els últims cinc anys, només l’11,2% dels llibres enviats pel Ministeri de Cultura a les biblioteques del País Valencià eren en valencià, mentre que el 85,2% eren en castellà.

Front comú per combatre “un atac més” contra la llengua i la cultura catalanes
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram