Les informacions sobre la mala gestió del sistema sanitari públic català li costaran 10.000 euros als responsables de la revista Cafè amb Llet. Així ho ha sentenciat la magistrada del Jutjat de Primera Instància número 37 de Barcelona, Maria Millán Gisbert, que a més ha ordenat la retirada del vídeo El major robatori de la història de Catalunya, on la publicació denunciava diversos casos d’opacitat a la sanitat pública catalana que implicaven alts càrrecs.

La demanda la va interposar per atemptar contra el dret al seu honor Josep Maria Via, president del Consorci Parc Salut Mar, membre del consell d’administració del Consorci de Salut i Social de Catalunya, així com del Consell Assessor per a la Sostenibilitat i el Progrés del Sistema Sanitari del Govern català.

Durant el judici, celebrat a finals de setembre, els responsables de la publicació de la Selva i l’Alt Maresme, Albano Dante i Marta Sibina, no van poder declarar, com ja havia passat en la vista prèvia del juny. Inicialment, Via demanava una indemnització de 20.000 euros, però la Fiscalia en va sol·licitar 5.000. Finalment serà el doble, quantitat que Via donarà als hospitals de Blanes i Calella, dos dels centres sota sospita.

“Continuarem denunciant”

La sentència considera que la frase “gent com vostè, com Bagó, com Manté i tants altres que s’han enriquit a costa d’enfonsar la nostra Sanitat” atempta contra el dret a l’honor Via, que defensava que ell no havia comès cap “robatori”, tal com deia el títol del vídeo. Per això la jutgessa ha condemnat Sibina i Albano.

“Ens va sorprendre que fos ell qui posava la denúncia. Qualsevol que mira el vídeo veurà que al senyor Via no se l’acusa de cap mena de delicte, sinó que se’l cita simplement com a autor d’un article publicat al diari El País”, expliquen els responsables de Cafè amb Llet en un nou vídeo.

A més, asseguren que la sentència és un “cop dur” per a una petita publicació la seva, amb dos treballadors i que viu “exclusivament” de la publicitat de petits anunciants, però també deixen clar que “lluny de callar” continuaran denunciant “l’enorme opacitat, la impunitat i la manca de transparència” del sistema sanitari català.

El silenci dels implicats

Cafè amb Llet porta dos anys publicant informació sobre la sanitat pública catalana, les quals de moment no s’han desmentit: “Encara que ara, amb aquesta condemna, intentin tapar els seus vergonyosos escàndols, cap ni una de les dades que hem donat és falsa, simplement es tracta de l’honor del senyor Via”, remarca Sibina.

Els responsables de la publicació de la Selva i l’Alt Maresme asseguren que no els hauria estranyat una denúncia de les altres persones que anomenen al vídeo, dels qual sí es qüestiona la seva gestió dels diners públics, però amb el pas del temps han entès per què han guardat silenci: “Tots estaven implicats en casos fins i tot molt més grans del que nosaltres imaginàvem”, apunten.

Aquests “implicats” són Ramon Bagó, vicepresident del Consorci de Salut i Social de Catalunya i president del grup Serhs; Josep Prat, que al juny va dimitir com a president de l’Institut Català de la Salut; Carles Manté, expresident del Servei Català de la Salut i de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva, i Xavier Crespo, exalcalde de Lloret i fins ara president de la comissió de salut del Parlament. Aquest últim inicialment també va amenaçar amb denunciar la revista, però no ho va fer.

“Està defensant el seu honor el senyor Via o està defensant l’opacitat i els negocis poc transparents de la gent del seu entorn?”, es pregunten des de Cafè amb Llet. En aquest sentit, recorden que Josep Maria Via va ser soci de Prat en diverses empreses, i que fins fa poques setmanes era company de Ramon Bagó en el consell d’administració del Consorci de Salut.

Nou vídeo

Sibina i Albano assenyalen que el fet d’haver de retirar el vídeo també és un cop dur, perquè “han aconseguit que no es pugui veure abans que els ciutadans puguem saber què han fet els amics del senyor Via amb els nostres diners”.

En aquest sentit, adverteixen a totes les persones que “amaguen informació” sobre la gestió del sistema sanitari (citen la gerent dels hospitals de Blanes i Calella, i els alcaldes d’ambdues poblacións, Josep Marigó i Montserrat Candini), que “poden estar segurs que no pararem fins saber el destí de tots i cada un dels euros dels nostres diners”.

De fet, la revista avisa que els propers dies farà públic un nou vídeo sobre la sanitat catalana i la “profunda opacitat i els interessos empresarials que s’amaguen darrere les mesures del Govern”.