El Ple del Consell de l’Audiovisual de Catalunya ha ordenat el cessament definitiu d’Aura TV i ha imposat quatre sancions “molt greus” de 125.000,84 euros a la seva operadora, Esoditel, per emetre continguts esotèrics en horari de protecció de menors. L’empresa explota sense llicència quatre canals de TDT a Barcelona en els canals 66.1, 66.2, 66.3 i 66.4. És el primer cop que el CAC ordena el tancament definitiu d’un prestador de serveis de comunicació de televisió.

La normativa contempla que el Consell pugui ordenar el cessament d’emissions en cas que es produeixin dues infraccions molt greus en el termini d’un any. Anteriorment, Esoditel ja havia estat sancionada amb quatre multes de 90.001 euros per emetre continguts esotèrics en horari protegit, en aquella ocasió sota la marca Channel VIT en els canals 50.1, 50.2, 50.3 i 50.4 de Barcelona. De fet, el passat febrer el CAC va enviar l’expedient a l’Agència Tributària de Catalunya per iniciar per via executiva el cobrament de les multes.

Per als quatre canals que emetien sota la marca Aura TV, el Consell va analitzar 48 hores d’emissions de cadascun d’ells (els dies 18 i 19 d’octubre de 2013), constatant que el 100% del temps analitzat corresponia a continguts esotèrics. La llei estableix que aquest tipus de continguts només es poden difondre de les 10 de la nit a les 6 del matí.

1,76 milions en multes

El Consell de l’Audiovisual de Catalunya va iniciar una línia d’actuació prioritària contra els prestadors sense llicència que vulneren la normativa audiovisual quan es van aprovar la modificació de diverses lleis en matèria audiovisual, el febrer de 2012.

Des d’aleshores, el CAC ha dut a terme 23 actuacions contra ràdios i televisions sense llicència per emetre continguts contraris a la normativa. Més concretament, ha imposat 18 sancions, que sumen un total d’1,76 milions d’euros, i ha iniciat cinc procediments sancionadors actualment en procés de tramitació.