Il·lustració d’Àngel Ventura per a la portada de l’informe de Mèdia.cat.

El Consell de la Informació de Catalunya ha resolt que l’E-Notícies va vulnerar el Codi Deontològic en un article sobre l’informe L’efecte Orriols: com els mitjans han blanquejat l’extrema dreta que Mèdia.cat va publicar al juliol.

En el treball, l’observatori del Grup de Periodistes Ramon Barnils analitzava la normalització als mèdia de la líder d’Aliança Catalana i alcaldessa de Ripoll. L’E-Notícies se’n va fer ressò en l’article Publiquen un manual per a periodistes per silenciar Sílvia Orriols.

Segons informa Mèdia.cat, el CIC ha conclòs que la peça signada pel director de l’E-Notícies, Arnau Borràs, fa “una interpretació imprecisa” de l’informe que pot “provocar dany o descrèdit” al Grup Barnils.

El president del Grup Barnils, Enric Borràs, va presentar una queixa davant del CIC al considerar que l’article emprava un to opinatiu amb el propòsit d’atacar l’entitat. El Consell va demanar al·legacions al digital, que no va respondre, tot i que sí va fer notícia sobre l’admissió a tràmit de la queixa.

Argumentació de la resolució

El dictamen del CIC indica que l’E-Notícies va vulnerar els criteris 1 (Informar de manera acurada i precisa) i 2 (Evitar perjudicis per informacions sense prou fonaments) del Codi Deontològic.

Pel que fa al primer, l’òrgan recorda que “els mitjans han d’observar sempre una clara distinció entre les informacions i les opinions, difondre únicament informacions contrastades amb diligència, i evitar la difusió de conjectures i rumors com si es tractés de fets”. En aquest sentit, indica que el text de l’E-Notícies “expressa una opinió o una interpretació que no té una base real”; que usa “un vocabulari més proper a l’opinió”, i que “utilitza com a sinònims paraules que no ho són”.

La resolució subratlla que l’informe, a diferència del que afirma l’E-Notícies, “no parla de silenciar la política en qüestió ni d’evitar que parli o que expressi les seves idees, sinó de la cobertura que es dona a la seva campanya des dels mitjans”.

L’òrgan també constata que el document “no és un atac personal” a Orriols, ni “un document d’adoctrinament com podria suggerir el terme ‘manual’, sinó un informe, que analitza l’estat de la qüestió de la relació dels mitjans amb l’extrema dreta en el món en general i la situació de Catalunya en particular”.

Pel que fa al segon criteri, el CIC assenyala que en el text de l’E-Notícies “no es fa una clara distinció entre les informacions i les opinions, i s’expliquen les coses amb expressions que impliquen valoracions i que no són fets objectius”. Com a exemple cita la qualificació del Grup Barnils com a “una associació que, en línies generals, es dedica a donar lliçons sobre periodisme”.

Així doncs, el Consell de la Informació considera que l’article de l’E-Notícies fa “una interpretació imprecisa del que hi ha a l’informe” que pot “provocar dany o descrèdit” a l’entitat.

El tractament a la ultradreta segons el CIC

En la seva resolució, el Consell de la Informació recorda les reflexions que la institució va publicar al juny sobre el tractament mediàtic de l’extrema dreta, on apuntava que no se li poden aplicar els criteris de neutralitat informativa, ja que els seus postulats “afecten la mateixa essència de la democràcia i els drets humans”.

Segons l’òrgan, la ultradreta “no es pot tractar com una ideologia més”, perquè “té efectes destructius sobre la convivència, representa l’exclusió d’una part de la societat; fomenta el discurs de l’odi; el sentiment de por, i el menyspreu de la veritat”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram