El comitè de treballadors i treballadores de betevé ha atribuït la crisi que travessa el mitjà a la gestió del seu director, Sergi Vicente, i de la directora de recursos, Carme Ponte, i ha exigit la seva destitució. “Ens cal una direcció dialogant, capaç i vàlida per gestionar betevé que no eviti les seves responsabilitats ni les carregui als treballadors. Necessitem un projecte engrescador i a la vegada rigorós que compleixi les missions de mitjà públic”, assenyala.

En un comunicat, el comitè d’empresa rebat les explicacions donades per Vicente a la plantilla i els mitjans de comunicació per justificar el pla de xoc endegat amb l’acomiadament de nou professionals. Sobre aquest, afirma que es podria haver evitat amb una direcció i gerència “eficients”, i acusa Sergi Vicente de delegar la responsabilitat de la situació econòmica a la plantilla. “I, el que resulta més greu, ens amenaça que depèn de nosaltres que la direcció no acomiadi més companys”, retreuen.

La representació laboral afirma que el pla de xoc és “un pla covard elaborat i preparat amb molta antelació d’esquena al comitè i a la plantilla”, i lamenta que abans de posar-lo en marxa no s’iniciés cap conversa.

IVA i massa salarial

El comitè d’empresa imputa el dèficit que genera betevé “en gran part” al deute canvi de criteri en la deduïbilitat de l’IVA per part de l’Agència Tributària, en un conflicte que manté amb el conjunt de mitjans públics. L’òrgan critica que l’augment de la despesa per l’IVA no s’hagi acompanyat d’un increment del pressupost per poder fer-hi front sense generar pèrdues.

Sobre l’atribució de la “crítica” situació econòmica a l’increment de la massa salarial, el comitè recorda que, fins al 2018, els salaris dels professionals que treballaven per a les televisions de districtes i els programes Àrtic, Catakrac, La cartellera, Notícia oberta i Família Barris (sota producció privada) sortien de la partida de programació i no de la de despeses de personal.

Així doncs, considera “evident” que la partida salarial hagi augmentat en detriment de la de programació arran de la internalització de bona part de la plantilla. “La interpretació de les xifres mostrades i els percentatges estan tergiversats”, etziba.

El comitè critica que un cop més “s’està posant el focus de les retallades” en les retribucions de la plantilla. En aquest sentit, ressalta que el director tenia un sou de 108.527,86 euros anuals el 2020 (un increment de 8.500 des de 2015); que les set direccions sumen almenys 502.132 en retribucions, i que els sis membres del consell d’administració d’ICB cobren cadascun 1.200 euros en dietes per sessió.

La responsabilitat de l’Ajuntament

Per altra banda, el comitè d’empresa recalca que no s’ha internalitzat la totalitat de la plantilla, ni tampoc s’han equiparat les condicions laborals i salarials amb les d’Informació i Comunicació de Barcelona, l’empresa municipal que gestiona betevé.

En aquest sentit, subratlla que el compromís d’internalitzar la plantilla no pot ser efectiva si no s’acompanya d’un augment del pressupost continu en el temps per part de l’Ajuntament de Barcelona.

“L’increment és necessari, en primer lloc, per garantir una programació de qualitat i apostar pel teixit audiovisual local; en segon lloc, per assegurar uns sous dignes per a la plantilla (un cop hem estat internalitzats), i finalment, per fer front a la nova despesa imposada per Hisenda des del 2014 de pagar l’IVA”. Una situació que “no es preveu” en els pressupostos de betevé.

“En els últims anys, les regles del joc han canviat, imposades per qüestions legals de les administracions, i l’Ajuntament no ha volgut fer-hi front”, retreuen els representants laborals de la plantilla.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram