El Tribunal Constitucional ha avalat que les emissores de ràdio accedeixin als estadis de futbol per a la retransmissió de partits sense abonar cap cànon. D’aquesta manera, ha desestimat la qüestió d’inconstitucionalitat plantejada pel Tribunal Suprem l’abril de 2018 sobre l’article 19.4 de la Llei general de la comunicació audiovisual.

El precepte qüestionat estableix que les ràdios disposarien de lliure accés als estadis per retransmetre en directe esdeveniments esportius, a canvi d’una compensació econòmica equivalent als costos generats que s’hauria de fixar mitjançant acord de les parts.

El Suprem va advertir que això podria entrar en conflicte amb els drets a la propietat i a la llibertat d’empresa, cosa que ara el Constitucional ha negat.

Argumentació

En concret, el TS considerava que donar “lliure accés” a les ràdios podia limitar la compensació econòmica dels clubs, i excloïa la possibilitat que poguessin comercialitzar i explotar drets de retransmissió en exclusiva com es fa amb les televisions.

Per una banda, el Constitucional entén que, si bé el lliure accés de les ràdios pot afectar el dret a la propietat dels clubs, la finalitat perseguida per la normativa “justifica l’afectació, perquè es dirigeix a garantir el dret a informar i rebre informar”, i a més “sense afectar el contingut essencial dels drets d’explotació”.

Per l’altra, descarta la vulneració del dret a la llibertat d’empresa, perquè la mesura “respon a una finalitat constitucionalment legítima”, com és satisfer “el dret d’informar i rebre informació sobre tots els fets noticiables que es produeixin entorn a l’espectacle esportius en el recinte”.

L’origen de la petició del Suprem es troba en un recurs presentat per la Lliga de Futbol Professional contra una sentència de l’Audiència Nacional, que va rebutjar dirigir-se al Constitucional i va establir en 100 euros la compensació econòmica que les ràdios havien d’abonar als clubs per estadi, partit i operadora. Anteriorment, la Comissió del Mercat de les Comunicacions havia fixat la quantitat en 85 euros. En ambdós casos, lluny de les pretensions de la LFP.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram