Pau Bonastre, Núria Perera, Oriol Alsina i Maria Cerezuela, durant el debat (foto: Joanna Chichelnitzky).

Comunicació 21 va reunir dimecres tres estudiants de Periodisme de tres universitats catalanes per analitzar com han viscut la seva etapa formativa i amb quines condicions afronten l’inici de la seva carrera professional. Els periodistes Pau Bonastre (Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals Blanquerna – Universitat Ramon Llull); Núria Perera (Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya) i Oriol Alsina (Universitat Rovira i Virgili) van posar en relleu la necessitat de passar per la universitat per formar-se com a professionals de la comunicació.

El debat, que forma part del cicle de xerrades al voltant dels mitjans de comunicació a l’Espai Línia, el va moderar la periodista de Comunicació 21, Maria Cerezuela.

Vocació primerenca

Bonastre, Perera i Alsina van coincidir en què el Periodisme els ve de lluny i que és vocacional: “Ho tenia molt clar des de petit. L’única motivació per continuar estudiant va ser per acabar sent periodista. Ha valgut la pena tot l’esforç”, va explicar Alsina.

En la mateixa línia, Bonastre va subratllar que “gràcies a les primeres experiències col·laborant en mitjans locals, vaig adonar-me que m’omplia el que tenia clar des de petit”.

A Perera sempre li ha agradat escriure i la fotografia: “A Primària em vaig plantejar cursar Filologia Catalana, i fins més tard no em vaig adonar que la vocació era el periodisme, cosa que amb el pas per la universitat m’ha confirmat que aquest era el camí”.

La formació, una etapa necessària

L’etapa de la universitat d’aquests tres joves ha estat marcada per la pandèmia. “Ha estat molt dur”, reconeixia Alsina. De la nit al dia van haver de canviar hàbits i fer classes des de casa, tot i ser una generació completament digital.

Pau Bonastre: “El pas per la universitat és imprescindible”

Tots tres defensen que per exercir el periodisme cal formar-se a la universitat. “El pas per la universitat és imprescindible”, va sentenciar Bonastre. En aquest sentit, Alsina considera que “és molt difícil accedir a qualsevol mitjà sense la titulació”. I Parera va subratllar que “a la universitat aprens la base per exercir després el periodisme”.

Sobre l’auge dels influencers, tots tres van respectar les noves maneres de comunicar. Així i tot, Perera va ser molt clara: “No són periodistes, són comunicadors”.

Pràctiques gratificants

Bonastre Perera i Alsina (foto: Joanna Chichelnitzky).

Un dels moments rellevants de l’etapa universitària són les pràctiques, el moment en el qual els estudiants posen en pràctica l’aprenentatge teòric après a les aules.

Bonastre i Alsina van fer les pràctiques al Grup Godó. El primer per partida doble a RAC1 i La Vanguardia, i el segon a RAC1. Alsina no oblidarà mai les seves primeres vegades a la redacció d’esports de RAC1. “He après molt de tots els companys, em sento molt agraït i tinc un bon record. L’aprenentatge professional és com el carnet de conduir. Fins que no agafes el volant, no saps si saps condueixes bé el cotxe”.

Oriol Alsina: “Cal tenir paciència i aprofitar totes les oportunitats que vinguin”

Bonastre reconeixia que “he tingut dues experiències molt variades i totes dues molt gratificants. Les assignatures magistrals i els treballs a la universitat són importants, però no et garanteixen que puguis defensar-te bé a la feina. El periodisme és un ofici que s’aprèn exercint-lo”.

En el cas de Perera, va exercir les pràctiques a El 9 TV. “Les pràctiques m’han permès descobrir la ràdio i la televisió. Era de les que mai volia posar-me davant d’una càmera, i ara m’agrada. Gràcies a les pràctiques he pogut redirigir el meu camí professional”, va dir.

El futur? Sí a tot

Un cop acabada l’etapa de la universitat, només Perera ha sortit amb feina. Actualment ocupa una vacant a El 9 TV. “Tenir feina quan acabes la carrera m’ha donat molta tranquil·litat”, va admetre. Bonastre i Alsina, en canvi, treballaran aquest estiu en el departament d’esports de RAC1 de forma temporal.

Núria Perera: “Gràcies a les pràctiques he pogut redirigir el meu camí professional”

“És difícil trobar una feina estable només acabar la carrera. Estic obert a tot, he d’estar preparant per al que vindrà”, va dir Bonastre. “Estic obert a tot, cal tenir paciència i aprofitar totes les oportunitats que vinguin. Quan acabes la carrera no tot és idíl·lic, ho veig positiu”, va subratllar Alsina, qui té previst exercir un màster de comunicació esportiva a partir de la tardor vinent.

El debat I després de la Universitat, què? es va poder seguir en directe per YouTube.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram