El Consell de Ministres ha aprovat de nou el Projecte de llei del cinema i de la cultura audiovisual, i el remetrà a les Corts Generals perquè sigui tramitat per la via d’urgència. Es tracta del mateix text que l’Executiu espanyol aprovar el desembre de 2022, i que va decaure amb la dissolució del Congrés i el Senat per la convocatòria d’eleccions. La pretensió és que la nova llei sigui aprovada abans de finalitza el 2024.

La recuperació de la normativa que va quedar pendent en l’anterior legislatura ha estat proposada pel ministre de Cultura, Ernest Urtasun, i el de Transició Digital, José Luis Escrivá.

El Projecte de llei està contemplat en el pla d’impuls del sector Espanya, hub audiovisual d’Europa. L’objectiu és impulsar i fomentar la producció, distribució i exhibició d’obres audiovisuals, a més d’establir tant les condicions que afavoreixin la seva creació i promoció com les mesures per a la protecció i difusió del patrimoni cinematogràfic i audiovisual.

El text adapta la normativa a les transformacions que ha experimentat el sector els darrers anys. Per això, el títol de la llei incorpora el concepte de cultura audiovisual juntament amb el de cinema, ja que s’entén que constitueixen “una unitat que integra les especificitats dels diferents mitjans d’explotació i difusió de les obre audiovisuals”.

Suport a tota la cadena de valor

Un dels principals objectius de la nova llei és “enfortir” la cadena de valor del teixit creatiu i industrial, amb una especial atenció als sectors independents, segons subratlla el Govern espanyol. També persegueix donar suport als autors i al ple exercici dels drets de propietat intel·lectual, així com impulsar mecanismes que millorin la competitivitat de les empreses i els professionals en l’entorn internacional.

El Projecte de llei igualment busca garantir la defensa de la competència en el mercat audiovisual, la transparència de la informació sobre assistència i visionats de les obres audiovisuals, així com l’adequat exercici dels drets de propietat intel·lectual per part dels seus titulars.

L’Executiu de Pedro Sánchez subratlla que la nova normativa inclou la definició de productora independent reclamada pel sector, i que posa l’accent en què la dotació dels ajuts “es destinarà majoritàriament” a productores independents, i no a les obligacions recollides en la Llei general de la comunicació audiovisual.

El recuperat text també contempla la necessitat d’ajuts públics capaços d’impulsar tots els aspectes de l’audiovisual, des de les fases de creació fins a la difusió, la internacionalització i la conservació, passant per l’alfabetització, la creació d’audiències i la formació.

Com a novetat, es considera que el Fons de Protecció a la Cinematografia i l’Audiovisual reservarà sempre un “percentatge significatiu” de la seva dotació exclusiu per a l’activitat cinematogràfica, encara que inclogui altres formes audiovisuals com ara les sèries.

Foment de les llengües diferents del castellà

El Govern espanyol també destaca que el foment de les obres en llengües oficials diferents del castellà s’amplia a les llengües reconegudes estatutàriament per les comunitats autònomes. A més, per al reconeixement de la nacionalitat espanyola dels treballs, s’inclouen no només les llengües oficials, sinó també, per primera vegada, aquestes llengües i les de signes reconegudes legalment a l’Estat.

El text també recull la creació del Consell Estatal de la Cinematografia i la Cultura Audiovisual, una eina “per al diàleg, la comunicació i la cooperació” en aquests àmbits. L’organisme estaria format per representants d’associacions i organitzacions, l’administració estatal, autonòmica i local, i s’encarregaria d’abordar qüestions de polítiques públiques, alfabetització audiovisual o patrimoni, entre d’altres. Igualment tindria entre les seves funcions les d’impulsar mecanismes de conciliació, mediació i arbitratge.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram