El Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya ha publicat les bases reguladores de les subvencions estructurals per a l’edició de publicacions periòdiques en suport de paper en català o en aranès corresponents a 2021.

La Direcció General de Mitjans de Comunicació ha introduït algunes modificacions com a conseqüència de la constant evolució del sector i també de la necessitat d’adaptar-se als canvis normatius que s’han introduït des de l’aprovació de les anteriors bases, el 2019.

Per una banda, s’han modificat a l’alça els coeficients per número i tiratge en la majoria de tipologies de publicacions. Es tracta d’una mesura conjuntural per pal·liar l’impacte provocat per la pandèmia de la Covid-19. Així doncs, es preveu que, un cop es recuperi la “normalitat”, es torni als valors anteriors.

Les noves bases també volen donar resposta a algunes reivindicacions del sector. En l’apartat de professionalització, quan un treballador hagi estat substituït per un altre amb les mateixes condicions de categoria i jornada, es comptabilitzaran els dos com un de sol als efectes del còmput màxim.

Així mateix, s’ha rebaixat del 40 al 35% el percentatge de despeses de redacció de continguts respecte al total de despeses subvencionables establert com a requisit d’admissió per a empreses que no tinguin el mínim de tres treballadors.

A més, s’ha incrementat fins a 4.000 euros l’import per redactor i s’ha suprimit l’exigència del certificat del Consell de la Informació de Catalunya.

Finalment, les noves bases reguladores introdueixen canvis en la formes de justificació de les subvencions, i també s’han incorporat alguns requisits conforme la Llei del dret de les dones a eradicar la violència masclista i la Llei d’igualtat de tracte i no-discriminació.

Sense canvis en els tiratges mínims

En les noves bases, els tiratges mínims de les publicacions no diàries, les revistes i la premsa gratuïta per optar a subvenció no s’han modificat, cosa que el sector reclamava. Així doncs, es mantenen els tiratges mínims dels dos darrers anys:

  • En publicacions no diàries de pagament d’abast nacional, 2.500 exemplars per a les d’informació general i 1.500 per a les especialitzades.
  • En publicacions no diàries de pagament d’abast local, 700 exemplars quan són editades per empreses periodístiques i 300 per entitats sense ànim de lucre.
  • En revistes de pagament d’abast nacional, 550 exemplars quan són editades per empreses periodístiques i 300 per entitats sense ànim de lucre.
  • En revistes de pagament d’abast local, 300 exemplars, excepte en municipis de menys de 1.000 habitants ni publicacions en aranès.
  • En premsa gratuïta, un tiratge superior als 4.500 exemplars, excepte per a les publicacions d’abast local en municipis de menys de 15.000 habitants o en aranès, que haurà de ser com a mínim de 1.000 exemplars.
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram