La junta del Grup de Periodistes Ramon Barnils ha decidit per unanimitat expulsar com a soci Francesc de Dalmases i Thió, arran de l’esbroncada a una periodista del programa Preguntes freqüents el passat 9 de juliol. Quan NacióDigital i elDiario.es van treure a la llum els fets, l’entitat va obrir un expedient sancionador al diputat de Junts que ha culminat amb la seva expulsió.

Un cop analitzades les versions dels dos principals implicats –Dalmases i la periodista del FAQS–, la directiva considera que els fets ocorreguts constitueixen una “vulneració greu” dels estatuts  i els objectius fundacionals del Grup Barnils, que són “defensar un periodisme crític, independent i rigorós i combatre el dirigisme, la censura i l’autocensura als mitjans de comunicació”, entre d’altres.

La junta afirma que l’actitud de Dalmases al finalitzar el programa “va traspassar les línies vermelles d’una relació professional i respectuosa entre polítics i periodistes”. Així doncs, el Grup Barnils condemna l’incident, que qualifica de “molt greu”, també pel fet que el diputat “no ha demostrat en cap moment penediment ni ha assumit la gravetat dels seus actes”.

El Grup Barnils assenyala que, tant en les explicacions que Dalmases ha donat en el marc de l’expedient com en l’informe de TV3 presentat aquest divendres, el diputat ha reconegut que ell i l’equip de Laura Borràs van exercir “pressions” per delimitar les preguntes de l’entrevista i seleccionar quins periodistes havien de participar com a col·laboradors. “Aquestes pràctiques vulneren clarament els objectius fundacionals del Grup Barnils i, a més, estan en contra del Llibre d’estil de la CCMA”, apunta.

L’entitat recorda que aquests dies també s’han denunciat pressions de Francesc de Dalmases a periodistes de l’Agència Catalana de Notícies, Catalunya Ràdio i Onda Cero “en un grau diferent però igualment censurable”.

El Grup de Periodistes Ramon Barnils denuncia que “les pràctiques de pressió de periodistes per part de càrrecs polítics i dels seus equips, amb menor o major contundència, són lamentables però també habituals”. En el cas de Dalmases, afegeix, “la gravetat de la intimidació a la qual s’hauria sotmès la periodista és excepcional”.

Amb tot, l’entitat fa una crida als representants de tots els partits polítics per “eradicar aquestes pràctiques i a respectar el dret a la informació”, i es compromet a “ser-ne especialment vigilants”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram