Javier Espinosa, Ricard García Vilanova i Marc Marginedas (foto: Javier Barbancho / El Mundo)

Els periodistes Marc Marginedas, d’El Periódicos, Javier Espinosa, d’El Mundo, i el fotògraf freelance Ricard García Vilanova, segrestats per l’Estat Islàmic durant sis mesos mentre cobrien el conflicte de Síria i alliberats al març, han estat distingits amb el Premi Reporters del Món en el marc de la 13a edició dels Premis Internacionals de Periodisme El Mundo.

A més de distingir-los, amb el premi s’ha volgut reconèixer en ells la tasca que desenvolupen els reporters de guerra: “Aquest premi és un reconeixement a tots els periodistes que treballen en les mateixes condicions en què ells fan la seva labor i, en especial, als últims periodistes assassinats per ISIS. Que aquest guardó pugui servir també com homenatge a les seves famílies”, assenyala el jurat.

“Aquest guardó suposa premiar un tipus de periodisme, en un món en el qual ara sembla que tot es pot fer a través d’internet. Al final hi ha l’home, que és el que veu les coses i les explica. El que arrisca la seva vida en llocs recòndits, lluitant per explicar alguna cosa que d’altra manera no se sabria. Javier, Ricard i Marc són aquest tipus d’homes”, afegeix el director d’El Mundo, Casimiro García-Abadillo.

Per altra banda, el jurat ha guardonat Rosa Montero amb el Premi Columnistes del Món en reconeixement a una trajectòria en què “sempre ha sabut ser molt coherent i elegant”, segons García-Abadillo.