Xevi Xirgo al Parlament (foto: David Aparicio Fita).

El ple del Parlament ha elegit els nous membres i el president del Consell de l’Audiovisual de Catalunya. En una primera votació, s’ha designat com a nous consellers Xevi Xirgo, fins fa poc director d’El Punt Avui; Rosa Maria Molló, directora de comunicació corporativa interna de RTVE; Miquel Miralles, president de l’Associació Catalana de Ràdio; Laura Pinyol, periodista i consultora en comunicació, i Enric Casas, secretari d’imatge i comunicació del PSC. En una segona votació, s’ha designat Xirgo per presidir l’ens regulador. El mandat és de sis anys.

En ambdós casos, a favor hi han votat Esquerra, Junts per Catalunya i PSC, els tres grups que van acordar la renovació dels òrgans de govern del CAC i la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisual, entre d’altres. La resta de partits hi ha votat en contra amb diferents arguments.

Renovació demorada

La renovació de l’ens arriba amb dos anys de retard: el Parlament va aprovar per unanimitat la modificació de la Llei del CAC l’octubre de 2019, i va entrar en vigor al mes següent.

Amb la nova normativa, els membres del CAC han de ser proposats per un mínim de tres grups parlamentaris (abans eren dos) i han de ser elegits amb els vots favorables de dos terços de la cambra (anteriorment podien ser-ho per majoria absoluta en segona volta). Ambdues premisses es complien amb el suport d’ERC, JxCat i PSC.

A més, el nombre de membres del CAC s’ha reduït de sis a cinc. Amb tot, actualment només n’hi quedaven tres: el president Roger Loppacher, la vicepresidenta Carme Figueras, i el secretari Daniel Sirera, tots amb el mandat caducat.

El juny de 2021, Yvonne Griley va plegar per ser la nova directora general d’Afers Religiosos del Departament de Justícia. El març de 2020 ho va fer l’aleshores vicepresident, Salvador Alsius, que es va jubilar. I el juny de 2019, Eva Parera va deixar l’ens per ser regidora de l’Ajuntament de Barcelona, on va concórrer en la llista de Manuel Valls.

Xirgo promet que el CAC garantirà el compliment de les normes amb pluralisme, neutralitat i llibertat informativa