“Els treballadors no serem els que tanquem esta empresa”, va anunciar la plantilla en directe per canal Nou aquest dimarts al vespre després que el Consell anunciés el tancament de RTVV. “A nosaltres només ens lleven la faena, però a vostès, recordin, els lleven la seua ràdio i la seua televisió”, advertien als telespectadors, “les úniques que parlen en valencià i les úniques que parlen de les coses que passen ací”.

Amb el plató ocupat per part de la plantilla, la presentadora de l’informatiu, Amàlia Sebastián, va llegir un comunicat on es mostrava el rebuig a la decisió “unilateral” del Govern d’Alberto Fabra: “Ni els valencians ni els treballadors som responsables de la mala gestió política i econòmica que ha afonat este mitjà. Considerem una vilesa i un acte de covardia la decisió del tancament com a única solució dels problemes econòmics de l’empresa, problemes que tenen un origen polític i que exigeixen responsabilitats polítiques”, van afirmar.

En aquest sentit, la plantilla va recordar que hi ha exdirectius de RTVV implicats en casos de corrupció lligats a la Gürtel, exdirectius imputats per abusos sexuals a treballadores, i exdirectius que han elaborat un ERO “il·legal”, però que ara els treballadors han de pagar els “plats trencats” i renunciar a un servici públic.

Els treballadors van anunciar que continuarien reivindicant els seus llocs de treball i “el dret de 5 milions de valencians a una ràdio i televisió públiques en valencià i de qualitat”.

Vidal es nega a participar en el tancament

Ara, la Generalitat tramitarà una norma amb rang de llei que determinarà el tancament de RTVV, la qual es podria enllestir abans de Nadal. L’execució, però, no la farà l’actual directora general de l’empresa Rosa Vidal, qui va assegurar en una assemblea de treballadors celebrada a la nit que el seu equip havia aterrat a RTVV a gestionar un servei públic i no el seu tancament, per la qual cosa no participaria en el procés. Així doncs, quan el Govern li doni la “fulla de ruta” a seguir, Vidal dimitirà.

Per a ella, que exerceix com a directora general des de l’abril, abans de tancar la radiotelevisió pública es podien haver buscat altres solucions, com ara renegociar un altre ERO, ja que la nul·litat del TSJ no era per causes econòmiques.

A més, Vidal es va mostrar molesta amb el comunicat del Govern per justificar el tancament, on s’assenyala com una de les causes principals de la sentència del Tribunal la desafecció de 186 treballadors decidida per l’actual direcció per evitar la manca de tècnics i garantir les emissions de la ràdio i la televisió. De fet, Vidal va desmentir punt per punt el comunicat oficial del Consell.

Protestes i mostres de solidaritat

La Unió de Periodistes Valencians ha expressat la seva “més enèrgica protesta” pel tancament de RTVV, que considera un atac al pluralisme informatiu, i ha mostrat el seu “estupor i indignació” per la forma en què s’ha fet. En un comunicat, la UPV exigeix a la Generalitat a replanteja la decisió i a “fer viable” una radiotelevisió pública i necessària, de qualitat i en valencià.

Només conèixer-se la decisió del Consell, les mostres de solidaritat amb els treballadors i les protestes per la mesura es van anar succeint des de diversos àmbits. Al capvespre, milers de persones es van concentrar davant la Generalitat contra el tancament de RTVV.

Tots els partits de l’oposició van criticar durament el tancament de la radiotelevisió pública i la gestió que n’havia fet el PP, i van demanar responsabilitats polítiques.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram