Google ha anunciat que a principis de 2022 reobrirà el seu agregador de notícies a l’Estat. La multinacional ho ha anunciat tan bon punt el Govern espanyol ha aprovat una nova legislació sobre drets d’autor en l’entorn digital que elimina l’anomenat cànon AEDE, el qual va provocar el tancament de Google News fa set anys. Espanya és l’únic país on Google havia deixat d’oferir aquest servei.

“Des de principis del proper any, Google Noticias oferirà enllaços a notícies útil i rellevants, procedents d’un ampli espectre de fonts, que ajudaran el públic espanyol a trobar més informació sobre notícies d’actualitat i a aprofundir en les temàtiques”, celebra Fuencisla Clemares, vicepresidenta de Google Iberia.”Es pot dir que és una eina essencial en la lluita contra la desinformació”, afegeix.

Clemares remarca que l’agregador Google News també “ajuda a què els periodistes i editors tinguin més lectors i genera un trànsit gratuït molt valuós per a ells”.

Negociació amb editors

La multinacional tecnològica ha avançat que els propers mesos treballarà amb els mitjans per “assolir acords que protegeixin els seus drets conforme a la nova llei” (cosa que alguns ja havien fet tot esperant la remodelació).

La nova legislació permet que cada editor gestioni els drets de manera individual amb l’agregador o bé a través d’una entitat de gestió col·lectiva amb caràcter voluntari. Així doncs, la nova normativa permetrà als mitjans “decidir lliurement com es poden trobar els seus continguts a internet i com generen ingressos amb ells”, subratlla Fuencisla Clemares.

Amb la reforma de la Llei de la propietat intel·lectual de 2014, s’obligava els agregadors a pagar per mostrar fragments dels continguts dels mitjans, encara que aquests renunciessin al cobrament.

En paral·lel reobertura de Google Noticias, la multinacional continuarà treballant per oferir Google News Showcase a l’Estat: “un programa de productes sota llicència, que aporta una nova experiència i paga els editors perquè generin continguts especialment cuidats, destinats als panells d’històries de Google News i Discover”, explica Clemares.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram