Google treballa en el retorn a l’Estat de l’agregador de notícies Google News, que es completarà amb l’arribada de la seva extensió Google News Showcase. De moment, no hi ha cap data provisional de reactivació, ja que el llançament dependrà de l’aprovació de la nova legislació sobre drets d’autor en l’entorn digital (que elimina l’anomenat cànon AEDE, el qual va provocar el tancament de Google News fa set anys), actualment en tramitació al Congrés dels Diputats. Amb tot, les editores que ho desitgin ja es poden donar d’alt al servei a través del Publisher Center.

El procés de reactivació en el qual treballa la multinacional comporta un treball tècnic “minuciós i complex”, ja que en aquests vuit anys d’absència el producte “ha canviat molt”, segons explicava Luis Collado (responsable de Google News & Publishing) la setmana passada en el Congrés organitzat per l’associació d’editors Clabe.

Collado també va posar sobre la taula un altre entrebanc: la manca a Espanya d’un registre de mitjans de comunicació, ja que la voluntat és deixar fora els webs que fomenten la desinformació.

El directiu convida les editores a formalitzar la relació amb Google News i iniciar el treball tècnic per així estar a punt tant bon punt es recuperi el servei. Per optar formar-ne part, cal tenir un volum mínim de continguts originals i periodistes contractats.