Nou capítol en la lluita pel control de Prisa que mantenen el fons d’inversió Amber Capital i el banc Santander, que en aquesta ocasió s’ha decantat a favor del primer. La junta general extraordinària d’accionistes celebrada aquest divendres ha aprovat la destitució de Javier Monzón com a president del grup.

La proposta ha estat sotmesa a votació a petició d’Amber, principal accionista amb un 29,84% del capital, sense que estigués inclosa en l’ordre del dia. La destitució ha rebut el vistiplau del 52,2% dels accionistes que han participat en la junta (equivalent a aproximadament un 44% del capital). Entre els suports d’Amber destaca el de Telefónica, amb el 9,4% de l’accionariat. En contra hi ha votat un 46,1% dels accionistes (equivalent a un 39% del capital), mentre que un 1,6% s’ha abstingut.

El passat juny, Amber ja va intentar forçar el relleu de Monzón com a president de Prisa, però no va reunir els suports suficients, i el directiu va ser ratificat amb l’abstenció del fons. Aleshores es va imposar la voluntat del Santander, que malgrat només disposa d’un 4,1% de l’accionariat té una gran ascendència, ja que entre d’altres és un dels principals creditors de Prisa.

Amber Capital ha justificat la petició de cessar Monzón perquè el fins ara president no compartia la visió estratègica del fons per impulsar Prisa, que passa per separar els negocis de mitjans i educació. “No podem seguir confiant en qui pretén executar una estratègia que considerem contrària als interessos socials i dels accionistes”, ha comunicat Amber a la junta.

“No és veraç ni respon als fets que jo no comparteixi aquesta visió estratègica, que he impulsat i que crec haver aconseguit que hagi estat acceptada pel consell per unanimitat i per una amplíssima majoria que em consta dels nostres accionistes”, ha dit en la rèplica Monzón, que ha defensat la seva gestió.

Javier Monzón es va incorporar a Prisa com a conseller el novembre de 2017, després d’haver sonat a substituir Juan Luis Cebrián en la presidència, a la qual finalment va renunciar. El febrero de 2018, l’expresident d’Indra va ascendir a vicepresident no executiu del grup, i l’1 de gener de 2019 va assumir la presidència de Prisa.

Vistiplau a la venda del 21% de Santillana

La junta general extraordinària havia estat convocada principalment per votar la venda del negoci a Espanya de Santillana al grup finlandès Sanoma per 465 milions d’euros. L’operació ha estat aprovada. La porció venuda representa un 21% de Santillana, marca que Prisa seguirà explotant a Llatinoamèrica.

L’acord amb Sanoma estableix que els diners s’abonin íntegrament en efectiu el dia que es tanqui l’operació, un cop descomptat el deute del negoci de Santillana a Espanya a 30 de juny de 2020, estimat en 53 milions d’euros. La venda generarà una plusvàlua d’uns 385 milions, segons Prisa.