El Congrés dels Diputats ha escollit aquest dijous José Manuel Pérez Tornero com a nou president de RTVE, tal com estava previst en l’acord a què van arribar el mes passat PSOE, PP, Unides Podem i PNB per renovar la cúpula de l’ens. El periodista substitueix Rosa María Mateo, elegida administradora provisional única el juliol de 2018.

L’elecció de Pérez Tornero s’ha produït en primera votació al rebre 247 vots favorables (a més de 21 en blanc i un nul), superant els dos terços de la cambra necessaris.

El nou president de la corporació pública és catedràtic de la Universitat Autònoma de Barcelona, director de la Càtedra RTVE-UAB per a la Innovació dels Informatius en la Societat Digital, i creador de programes de TVE com La aventura del saber, entre d’altres.

El 25 de febrer, el Congrés va escollir sis membres del consell d’administració de RTVE: José Manuel Pérez Tornero, Elena Sánchez Caballero, José Manuel Martín Medem, María Carmen Sastre Bellas, Jenaro Castro Muiña i Juan José Baños Loinaz. I aquest dimecres, el Senat va elegir els quatre restants: Ramón Colom Esmatges, Concepción Carmen Cascajosa Virino, Roberto Lakidaín Zabalza i María Consuelo Aparicio Avendaño.

Més de dos anys i mig de concurs

El concurs per elegir la nova cúpula de la corporació pública es va endegar el juliol de 2018 i va quedar encallat després de publicar-se les 20 candidatures finalistes el desembre del mateix any.

El procés es va desbloquejar a finals d’octubre de 2020, quan la mesa de la comissió mixta de control parlamentari de RTVE va acordar per unanimitat reprendre el concurs a partir de la llista inicial de candidatures acceptades.

Al febrer, la comissió consultiva de nomenaments del Congrés dels Diputats va dictaminar favorablement a la idoneïtat de les 87 candidatures que havien continuat en el procés, i un parell de setmanes després PSOE, PP, Unides Podem i PNB pactaven les deu que finalment han estat elegides.

Consellers amb males puntuacions en el concurs

Dels nous consellers de RTVE, només tres van quedar entre els 20 finalistes en el concurs: José Manuel Pérez Tornero (número 4 en puntuació), María Carmen Sastre (12) i Roberto Lakidaín (17). També són els únics dels deu que van aprovar el projecte de gestió presentat. Aquí destaquen els casos de Ramon Colom, amb 2 punts sobre 30, i especialment el de Jenaro Castro, amb un 0.

En la puntuació global (projecte més mèrits) hi ha tres dels nous consellers que van suspendre: José Manuel Martín, Elena Sánchez i Concepción Cascajosa. Aquesta última va quedar en la posició 87 de les 95 candidatures presentades inicialment al concurs.