El grup parlamentari de Junts per Catalunya ha registrat una proposició de llei perquè el Parlament aprovi per la via urgent una nova llei de l’audiovisual catalana. “Davant l’última ofensiva del Govern espanyol contra el català, prenem la iniciativa”, ha manifestat el president del grup, Albert Batet, qui ha fixat la defensa de la llengua com un objectiu prioritari de la seva acció política. “És una línia vermella de Junts per Catalunya”, ha reiterat.

“No deixarem la defensa de la llengua catalana en mans del Govern espanyol. Perquè els coneixem i perquè encara que ara hagi aturat la tramitació de la llei general de l’audiovisual i digui que vol negociar, nosaltres no ens fiem del PSOE”, ha apuntat Batet aquest dijous en roda de premsa.

“Catalunya necessita un instrument normatiu d’àmbit català, com ja teníem, que reculli i incorpori les noves mesures previstes en la Directiva europea. Si anem a remolc de l’Estat espanyol, no avancem com a país”, ha reblat.

La proposta de Junts contempla mesures per vetllar per promoure la producció audiovisual catalana i garantir una major oferta audiovisual en català als serveis a petició. Així, el text assenyala que, davant una reserva del 30% a obra europea per part de les plataformes audiovisuals, la meitat d’aquest percentatge sigui en català o aranès, i que s’incorporin als seus catàlegs els continguts en aquestes llengües si ja estan doblats o subtitulats.

El document també atribueix noves competències al Consell de l’Audiovisual per protegir la ciutadania –especialment els menors i les minories– davant continguts perjudicials que fomentin l’odi i la desinformació en les plataformes d’intercanvi de vídeos. A més, protegeix la infància i l’adolescència i no permet que televisions, ràdios i plataformes puguin emetre continguts que incloguin pornografia, violència gratuïta i violència de gènere.