A diferència de l’ERO a TV3, on Pricewaterhouse Coopers s’atreveix a especificar els programes que s’han de suprimir o aprimar, el pla dissenyat per a Catalunya Ràdio no és tan explícit, malgrat sí deixa palesa la seva especial incidència en els continguts, principalment en els informatius i els culturals.

Així, PwC proposa que els quatre espais temàtics de 30 minuts diaris que Catalunya Informació ofereix diàriament (Economia i empresa, Polièdric, Mapamundi i Sentits) es redueixin a 50 minuts setmanals. A més, els blocs nocturns dels serveis informatius passarien a ser enregistrats, i es reestructuraria el programa esportiu Tot gira de Catalunya Ràdio.

El pla de la consultora també proposa reduir la producció pròpia de Catalunya Música i realitzar nous canvis en l’estructura de funcionament d’iCat.cat, que  el passat 1 d’octubre va deixar la FM per emetre només a través d’internet, i que a l’abril va endegar nova etapa estrenant portal multimèdia.

De fet, percentualment, els acomiadaments previstos a l’emissora pública s’acarnissen més en la plantilla que produeix continguts que en el cas de TV3. En concret, dels 58 treballadors que PwC proposa prescindir a Catalunya Ràdio, una quarantena són periodistes (locutors, redactors, guionistes, productors), una desena tècnics, quatre documentalistes i lingüistes, dos administratius i dos directius. A la televisió pública, els periodistes, realitzadors, productors, documentalistes, lingüistes, grafistes, etc. sumen 156 dels 249 acomiadaments previstos.

A tot això cal recordar que, al maig, la direcció de l’emissora ja va prescindir de la trentena de corresponsals autònoms, la majoria amb dedicació plena, els quals van ser substituïts per 14 treballadors de la redacció en un polèmic canvi de model territorial.

En les negociacions no s’ha abordat el pla b

De moment, els representants de la plantilla de la ràdio pública han mantingut tres reunions durant l’anomenat període de consultes amb Pricewaterhouse i representants de la CCMA i Catalunya Ràdio. Fins ara hi ha hagut intercanvi de documentació i l’empresa, sempre a través de la consultora, ha presentat les causes econòmiques, productives i organitzatives que segons afirma justificarien el Procediment d’Acomiadament Col·lectiu.

El comitè d’empresa ha rebutjat totes causes i preveu que aquesta setmana ja es començarà pròpiament a negociar. I és que, de moment, no s’ha abordat ni l’escenari b que contempla l’informe de PwC: rebaixar els acomiadaments a tota la CCMA de 312 a 165 a canvi d’incrementar la retallada salarial prevista del 7,5% al 12,3.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram