El consell de govern de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals ha aprovat aquest dimecres presentar un ERO que afectarà un “màxim” de 312 treballadors d’una plantilla d’uns 2.600. A més, proposa una retallada salarial del 7,5% de mitjana per a la resta. La decisió arriba després de donar per trencades les negociacions amb els comitès d’empresa per al nou conveni col·lectiu.

La direcció argumenta que aquestes mesures s’han aprovat després que els treballadors rebutgessin l’equiparació salarial amb la resta del sector públic de la Generalitat. En el cas de Catalunya Ràdio, suposaven una “retallada piramidal inversa” on les categories més baixes eren les més afectades per la retallada, entre un 33 i un 36%, mentre que en les superiors la rebaixa era del 10%. Per la seva part, el comitè de TV3 es va negar a rebre la proposta vistos els antecedents.

Amb l’actual “proposta combinada de redimensionament i reducció salarial”, la CCMA assegura voler “preservar el nombre més gran de llocs de treball” i alhora “assegurar l’estabilitat pressupostària” de l’ens. A més, afirma que també reduirà les estructures directives de la Corporació, TV3 i Catalunya Ràdio per optimitzar recursos i eliminar “possibles redundàncies”.

En aquest sentit, cal recordar que, fa dues setmanes, la CCMA va aprovar iniciar el procés de fusió de Televisió de Catalunya SA i Catalunya Ràdio SRG SA en una única societat anònima.

Els representants dels treballadors de TV3 i Catalunya Ràdio han estat convocats aquest dimecres a la tarda per comunicar-los la decisió. Un cop es presenti l’ERO, que es podria començar a aplicar a partir de l’1 d’agost, s’obrirà un període de negociació amb els comitès durant el qual es podria reduir la xifra de sortides a canvi de més retallades salarials.

L’ERO ha planat sobre la plantilla durant tot el procés de negociació, malgrat el president de la CCMA, Brauli Duart, sempre ha dit que era “l’última opció”. El darrer cop que ho va fer va ser el passat 31 de maig al Parlament, on tot i així va advertir que, per ajustar la despesa calia rebaixar la massa salarial un 18% (27 milions), i per fer-ho només hi havia dues opcions: retallar sous o “redimensionar” la plantilla. Finalment farà les dues coses.

Aquest ajust es produeix per la reducció prevista en l’avantprojecte de pressupost presentat al març. En concret, per al 2013 el pressupost efectiu és de 288,4 milions, un 17,17% inferior al de l’any passat. Comparats amb els 466,11 milions del 2009, la retallada és del 38,13%.