Tot i que ja s’havia contemplat una davallada dels ingressos publicitaris durant el 2012, aquesta ha estat més pronunciada del calculat inicialment, motiu pel qual la CCMA preveu tancar l’exercici amb 7,5 milions d’euros de dèficit.

Segons el president del consell de govern de l’ens, Brauli Duart, la xifra encara hauria pogut ser pitjor, doncs la disminució de la publicitat ha estat de 17,8 milions (un 21,5% inferior), i la davallada total d’ingressos de 24,1 milions. Així doncs, la Corporació ha aconseguit ajustar despeses durant el 2012 per un valor de 16,5 milions.

Dels 7,5 milions de dèficit, 2,8 corresponen a Televisió de Catalunya i 4,7 a Catalunya Ràdio. En el cas de l’emissora, hi pesa el fet de no haver realitzat la venda l’edifici de la Diagonal, valorat en 10 milions, contemplada en el pressupost de l’any.

Pressupost condicionat

Tal com ha recordat Duart en sessió de control parlamentària, la Llei audiovisual estatal aprovada el passat juliol no permet que els mitjans autonòmics generin dèficit, per la qual cosa la desviació del 2012 haurà de ser eixugada en el pressupost d’enguany.

Un pressupost pendent d’aprovar que estarà condicionat per una altra davallada publicitària (del 10%, segons Duart) i per l’aportació que finalment faci el Govern, previsiblement a la baixa. L’any passat, la retallada inicialment va ser de 40 milions, un 13,3% menys que el 2011, tot i que al final l’Executiu ha acabat posant 262,5 milions d’euros, 2,5 més dels previstos.

L’ERO com a últim recurs

El pla de viabilitat que ha de marcar el futur de l’ens, en elaboració, també està a expenses del pressupost i de l’aportació del Govern. A més, la Corporació continua treballant en el nou contracte programa (el darrer va caducar el 31 de desembre del 2009).

Quant al nou conveni laboral (finalitzat el passat 31 de desembre), en procés de negociació, la proposta de la CCMA inclou la flexibilització dels horaris de treball “per adequar-los a les necessitats de producció”; una major polivalència dels grups professionals, i unes condicions retributives “basades en les polítiques d’austeritat salarial actuals”.

Sobre els constants rumors d’un ERO a la CCMA, el president de l’ens s’ha remés al que ja va dir el passat abril només accedir al càrrec: que cap empresa pot renunciar a la “possibilitat” de fer-ne un dins d’un procés de reducció de costos, però “sempre com a últim recurs”.

En aquest sentit, ha assenyalat que abans de recórrer a l’ERO “cal explorar totes les vies possibles per ajustar costos”, cosa que, assegura, ja s’està fent.

126 contractes fora de conveni

Pel que fa als contractes fora de conveni existents a la CCMA, Duart ha remarcat que “paradoxalment” aquests estan previstos en l’article 1 del mateix conveni laboral (en els càrrecs de direcció i caps de departament i servei) amb l’argument de garantir la competitivitat respecte a altres empreses del sector.

Aquest tipus de contractes, xifrats en 217 per CCOO, segons el president de la Corporació actualment són 126, i fa dos anys eren 158. Aquesta reducció, segons ell, ha suposat un estalvi d’1,5 milions d’euros.

Sobre les peticions de fer públics els sous de tots els càrrecs, Brauli Duart ha recordat que són confidencials per a tots els treballadors per la llei de la protecció de dades. Amb tot, s’ha arribat a un acord que en permetrà l’accés al comitè d’empresa de TV3 (a les quantitats, no als noms), i s’està negociant en el mateix sentit amb el de Catalunya Ràdio.