La Junta Electoral Provincial de Barcelona ha tornat a prohibir que els espais informatius de TV3 i Catalunya Ràdio utilitzin els termes presos polítics i exili fins al 10 de novembre, tal com ja va fer en les eleccions al Parlament de 2017 i posteriorment va repetir en els processos electorals d’abril i maig d’aquest any.

A més, en aquesta ocasió també prohibeix dir president a l’exili, i imposa que, quan els mitjans de la CCMA parlin de Consell de la República (tot i que és Consell per la República) o d’Assemblea de Càrrecs Electes, davant es digui l’autodenominat o l’autodenominada per “evitar un missatge confús” en l’audiència.

La Junta considera que dir d’expressions com presos políticsexili o president a l’exili en els informatius “afavoreix” les candidatures que les empren, i per tant vulnera la Llei del règim electoral general, i especialment “el principi de pluralisme polític i social, així com la igualtat, proporcionalitat i neutralitat informativa que han de regir els mitjans públics de comunicació en els períodes electorals”.

Permet ‘repressió policial’ i ‘referèndum de l’1-O’

La resolució de la Junta Electoral de Barcelona respon un recurs presentat per Ciutadans arran dels informatius de TV3 i Catalunya Ràdio del passat 1 d’octubre. En la seva denúncia, el partit taronja també pretenia que es prohibís l’ús de les expressions repressió policial i referèndum de l’1 d’octubre, cosa que ha estat desestimada per entendre que estan “emparades pel dret constitucional a informar i rebre lliurement informació” i “no tenen incidència electoral”.