La 21a edició de la Nit de la Premsa i les Revistes en Català va reivindicar el paper del sector en la seva contribució a un mapa comunicatiu en català “ric, plural i divers”, i a una oferta mediàtica “de qualitat” en llengua pròpia. L’esdeveniment va tenir lloc dimarts a l’Antiga Fàbrica Damm de Barcelona.

El president de l’APPEC Editors de Revistes i Digitals, Germà Capdevila, va destacar el “paper fonamental” dels mitjans en català “en un moment en què la preocupació pel futur de la llengua torna a col·locar-se en el primer pla”.

Segons Capdevila, a Catalunya hi ha “un magnífic múscul editorial que, ben emprat, pot fer una contribució decisiva al futur de la llengua i la cultura d’aquest país”. Per al president de l’entitat “aquesta és la nostra missió i alhora el desafiament més gran”.

La presidenta del Parlament, Laura Borràs, va destacar la tasca de les revistes i la premsa “com a porta d’accés de la gent jove a la cultura en llengua catalana”. Borràs va afirmar que el “català viu moments complicats per la persecució que pateix des de molts sectors”, però que tanmateix “aquests premis demostren que es pot fer ús de la llengua catalana en plena normalitat i fent viable un mitjà de comunicació”.

Els premiats

Durant la Nit, a banda dels premis que s’havien anat fent públics els dies precedents a la gala, es van donar a conèixer uns nous guardons al millor disseny editorial. En la primera edició s’ha distingit la Revista Musical Catalana en la categoria de revistes; El Periódico de Catalunya en premsa, i El Temps de les Arts en digital.

A més, els assistents a la Nit van guardonar com a millor portada Sàpiens en la modalitat de revista i Diari de Terrassa en la de premsa.

Enguany, com a millors publicacions s’ha premiat Camacuc en revistes; Diari de Girona en la nova categoria de premsa diària; L’Eco de Sitges en premsa no diària, i Fosbury en digital.

Respecte als nous guardons a millor reportatge, s’ha distingit Un munt de plàstics de Cavall Fort (revistes); Qui és qui en l’allau de macroprojectes de renovables, de Miquel Andreu a SomGarrigues (premsa), i un reportatge multiformat sobre l’assetjament escolar elaborat per Elvira Vilardell i Cèlia Forment a Adolescents.cat (digital).

Durant la cerimònia també es van lliurar reconeixements a la revista Estris pels seus 50 anys de trajectòria, i a les revistes El Ter i Penell pel seu 25è aniversari.

Finalment, també es van lliurar els guardons especials que concedeix la junta de l’APPEC: el Premi de Comunicació al periodista Gustau Alegret; el Premi de Cultura a la lingüista i professora Carme Junyent, i el Premi Societat al Grup Bon Preu.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram