La junta de l’Associació Catalana de la Premsa Comarcal [foto: ACPC].

Més d’un centenar d’editors i periodistes de la premsa de proximitat es van aplegar dissabte a Juneda, a les Garrigues, per participar en la 42a assemblea de l’Associació Catalana de la Premsa Comarcal i la 16a Convenció de la Premsa Comarcal i Local, amb la revista Fonoll d’amfitriona. El tema central de les xerrades i parlaments del dia va ser la reivindicació de la premsa comarcal com a notari i testimoni d’una història plural i heterogènia del país.

El president de l’ACPC, Francesc Fàbregas, va agrair a les 156 capçaleres associades “el fet de seguir publicant cada dia arreu del principat per així explicar a través dels vostres reportatges i fotografies una història completa de Catalunya”. En el discurs de benvinguda a la jornada, l’editor va remarcar que cal fer especial èmfasi en tres punts: “Que som cabdals per a la normalització lingüística, tenim un alt percentatge d’audiència jove, i els nostres mitjans són líders a tots i cadascun dels seus territoris”.

Posteriorment, en l’assemblea d’associats de l’ACPC, es va donar la benvinguda a dues noves incorporacions a la junta: Anna Bertran, editora de la revista Sió d’Agramunt, i Laia Pedrós, directora del setmanari Nova Tàrrega, mentre que en surt Eva López d’El 3 de Vuit. A més, l’entitat va escollir Sallent, al Bages, com a seu de l’assemblea de 2025, organitzada per L’Esparver.

Rafel Nadal, durant la seva ponència [foto: ACPC].

El programa de la 16a Convenció de la Premsa Comarcal i Local comptava amb dues ponències. El periodista i escriptor Rafel Nadal va fer la lectura del text La litúrgia de la memòria i una posterior dissertació en el qual va reivindicar “la necessitat d’historiografiar el país d’una forma plural”, tot destacant “el paper de la premsa comarcal com a eina fonamental per dur a terme aquesta tasca”.

Per la seva part, Núria de José, responsable d’actualitat de La Xarxa i vicedegana del Col·legi de Periodistes de Catalunya va oferir la conferència Radiografia de la professió. Basant-se en els principals estudis del sector, va explicar que “treballem en un entorn inestable i en transformació”, però que els mitjans que “gaudeixen de més credibilitat i que estan resistint millor la interferència informativa són els de la premsa de proximitat”. A més, va ressaltar que totes les anàlisis indiquen que “la clau de l’èxit és centrar l’atenció en històries humanes inspiradores”.

Durant la convenció també es va presentar la plataforma de serveis lingüístics Growords, que des de fa uns mesos col·labora amb diversos mitjans de Premsa Comarcal. Roger Berengué, soci fundador de la cooperativa, va explicar que ofereixen “solucions lingüístiques adaptades a les parles de cada territori per a mitjans petits que no tenen els recursos econòmics, permetent-los externalitzar un servei alhora que integrar-lo a cada publicació”.

Després del tradicional dinar de germanor, es van lliurar mencions de reconeixement a les publicacions que aquest 2024 compleixen anys, que són: amb 95 anys d’antiguitat, Cultura; amb 80, Setmanari Montbui; amb 70, Revista Cambrils; amb 60, Sió; amb 55, L’Om; amb 45, Fonoll, Regió7, La Vall de Verç i La Comarca d’Olot; amb 35, Caliu, i amb 25, Comarques de Ponent i Lo Collet.

Marta Garsaball recull el reconeixement per a Òmnium [foto: ACPC].

Posteriorment, es va entregar el premi Reconeixement pel Suport a la Premsa Comarcal a Òmnium Cultural per la seva “aferrissada defensa no només de la llengua i la cultura, sinó també dels drets democràtics”. Marta Garsaball, vicepresidenta de l’entitat, va recollir el premi de mans de Francesc Fàbregas. Durant la seva intervenció va recordar que “els drets es defensen exercint-los”, i que “defensar el país també és defensar la potència, la diversitat i la qualitat de la premsa comarcal com un element distintiu de la nostra cultura”.

La jornada va finalitzar amb els parlaments institucionals. Jordi del Río, director General de Mitjans de Comunicació de la Generalitat, va assenyalar que “la premsa comarcal és “una peça fonamental per defensar la idiosincràsia del país, la salut del català i la nostra memòria col·lectiva”. Per la seva part, Antoni Villas Miranda, alcalde de Juneda i president del Consell Comarcal de les Garrigues, va pronosticar als assistents “un bon futur, ja que la gent vol saber què passa a prop seu, i només vosaltres, la premsa comarcal, explica el nostre territori, la nostra cultura i la nostra gent”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram