El Grup de Periodistes Ramon Barnils ha presentat la desena edició de l’Anuari Mèdia.cat dels silencis mediàtics, que ofereix una mirada crítica als silencis i sorolls que han passat per alt als mitjans de comunicació i a les qüestions que han monopolitzat l’agenda informativa.

L’Anuari 2020 inclou un dossier temàtic dedicat a analitzar el paper del periodisme davant del creixement de l’extrema dreta. S’hi aporten claus per informar-ne sense alimentar-la, una entrevista a la periodista crítica nord-americana Amy Goodman sobre el paper dels mitjans en l’era Trump, i una anàlisi de com s’està vencent l’alt-right a la xarxa, amb la participació de periodistes especialitzats.

Un eix central del nou Anuari és la retallada de drets durant la crisi sanitària per la Covid-19 i el seu impacte en col·lectius ja vulnerabilitzats. Alguns dels reportatges aborden la repressió al dret a la protesta al carrer, la retallada de drets a les dones embarassades, les barreres i l’aïllament del col·lectiu LGTBI i de les persones dependents durant el confinament i la desescalada, o l’estocada al ja fràgil sector cultural.

L’Anuari 2020 es podrà trobar a les llibreries d’arreu dels Països Catalans i alguns dels seus continguts s’aniran publicaran en les properes setmanes al web de Mèdia.cat. El primer ha estat una investigació sobre el Pla Tremall dels Mossos d’Esquadra.

La desena edició ha estat possible gràcies a una campanya de microfinançament que va recaptar 13.155 euros de 393 mecenes.

L’Anuari es va presentar dimecres al Col·legi de Periodistes de Catalunya en un acte en el qual van participar Ferran Casas, president del Grup Barnils; Víctor Yustres i Elisenda Rovira, coordinadors de l’Anuari, i periodistes que han participat en la publicació com Miquel Ramos, Alba Sidera, Arturo Puente o Sandra Vicente, així com el degà del Col·legi, Joan Maria Morros, i el president de la Fundació Catalunya, Ricard Gené.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram