El passat divendres va tenir lloc la 23a edició del Premi Turístic Internacional Pica d’Estats de Premsa, Ràdio, Televisió i Internet, al qual s’hi havien presentat un total de 189 treballs, 19 dels quals de mitjans internacionals.

En la categoria de premsa escrita d’informació general, els guanyadors van ser el periodista Xavier Ricou i la fotògrafa Mercè Gili, per la sèrie de reportatges Miradors, publicada a La Vanguardia entre el 28 de juliol i el 29 d’agost de 2011. En premsa especialitzada en viatges i turisme, els guanyadors han estat el periodista Use Lahoz i els fotògrafs Quim Farrero, Juan Carlos Muñoz i Jorge Sierra pel reportatge Aigüestortes y Lago de San Mauricio. El corazón de los Pirineos, publicat el juliol del 2011 a la revista Paisajes desde el Tren que edita Comfersa i La Factoría de Prisa Ediciones.

Per la seva part, Pirena Advance 2011. El rally blanco de los Pirineos del fotògraf Jordi Feliu i el periodista Juan Maldonado, editat en el número d’abril-juny del 2011 de la revista Professional Events, va guanyar el premi al millor reportatge fotogràfic.

El guardó al millor treball d’internet ha estat per al reportatge Una Ruta de conte, les terres dels minairons, de Jordi Lemonche Ramos, penjat al web femturisme.cat.

El premi al millor treball de televisió va ser per al reportatge El coleccionista de estrellas, d’Eduardo Laplaza, emès l’octubre del 2011 dins de l’espai El Escarabajo Verde de TVE, mentre que el guardó al millor treball de premsa internacional se’l va endur el documental Viure sobre els núvols. Un monestir al Pirineu, dirigit per les periodistes Carmen Butta i Anuschka Seifert, i emès pel canal de televisió franco-alemany Arte el 6 i el 13 de setembre de 2011.

Finalment, el guardo al millor treball publicat o omès als mitjans locals va ser per al reportatge Un viatge pels camins de la llum, de Francesc Guillaumet (redacció) i Anna Carrión (fotografia), publicat el 16 d’octubre de 2011 en el suplement La Revista del diari La Mañana. Enguany el premi al millor treball de ràdio ha quedat desert.

Els guardons, fets públics a finals de gener, estan dotats amb 5.000 euros cadascun, excepte els premis de mitjans locals i internet, que tenen una dotació de 3.000 euros.

El jurat estava format per Enric Frigola, secretari del Col·legi de Periodistes de Catalunya (CPC); Josep Cuní, director de 8 al dia; Lluís Foix, analista polític del diari La Vanguardia; Antonio Franco, assessor a la presidència del Grupo Zeta; Mariano Palacín, president de la Federació Espanyola de Periodistes i Escriptors de Turisme; Lourdes Ballarín, corresponsal a Lleida de TVE; la periodista Margarida Baró; el president a la demarcació de Lleida del CPC, Josep Lluís Cadena, i actuant com a secretari el director del Patronat de Turisme.