Les queixes dels periodistes i d’algunes associacions, així com la plantada de diversos mitjans (entre els quals El Mundo, ABC i La Razón), han sorgit efecte. Dilluns el Govern espanyol va començar a realitzar rodes de premsa per videoconferència, permetent les preguntes dels professionals en directe.

Abans,  els periodistes havien d’enviar les preguntes per WhatsApp abans de les rodes de premsa, i el secretari d’Estat de Comunicació, Miguel Ángel Oliver, decidia quines es formulaven.

“Que les preguntes al Govern les formuli un membre del mateix Govern revela falta de transparència i un interès per controlar la informació. La seva conseqüència deriva en una nova forma de censura als mitjans i un menyspreu intolerable als mateixos ciutadans”, denunciava el manifest impulsat la setmana passada i secundat per centenars de periodistes.

Els professionals reclamaven adoptar el sistema de videoconferència que permet formular les preguntes després d’haver escoltat la compareixença de torn, a més de tenir la possibilitat de repreguntar.